Top

Met zijn allen weer de wieg in

Slapen in een wiegend bed bevordert je slaap en je geheugen.

Wie ooit een baby in bed stopte, weet dat zachtjes wiegen het inslapen bevordert. Een aantal recente studies beamen de voordelen van wiegen. Het zorgt er niet alleen voor dat je sneller in slaap valt en ‘s nachts beter doorslaapt, het geeft ook je geheugen een boost.

Onderzoekers van de universiteit van Genève  lieten 18 gezonde jongvolwassenen drie nachtjes doorbrengen in een slaaplab. De eerste nacht was bedoeld om hen gewoon te laten worden aan de vreemde omgeving. De volgende avond mochten ze in een zachtjes wiegend bed plaatsnemen. De derde nacht lagen ze in eenzelfde bed dat niet bewoog. Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen sneller in slaap vielen wanneer het bed bewoog, zelfs als ze al goede slapers waren. Bovendien vertoonden ze meer REM-slaap, sliepen ze dieper en werden ze minder vaak wakker.

In een volgende studie wilden de onderzoekers nagaan of beter slapen ook een invloed had op het geheugen. Ze vroegen de proefpersonen om woordparen te memoriseren en lieten hen er vervolgens een nachtje over slapen. Deden ze dat in een zachtjes bewegend bed, dan behaalden ze een beter resultaat dan wanneer ze in een stabiel bed hadden geslapen.

Uit nader onderzoek bleek dat wiegen de neurale activiteit bevordert in de hersengebieden die met slaap en geheugen te maken hebben. Ook het evenwichtssysteem blijkt ermee te maken te hebben, want werden de evenwichtsorganen van muizen uitgeschakeld, dan hadden de beestjes geen enkel voordeel meer van het wiegen.

De onderzoekers hopen dat ze op basis van hun resultaten patiënten kunnen helpen die kampen met slaap- en stemmingsstoornissen, net zoals ouderen die vaak last hebben van slaap- en geheugenproblemen.

Bron: EOS Wetenschap

 

Gebied(en):

  • Slaap
  • Stress

Bron: Het Tsuru Team

Share