Top

Nederlanders werken bovengemiddeld vaak 's avonds en op zondag

Drie op de tien Nederlanders werkt regelmatig ‘s avonds en 20 procent werkt op zondagen. Die percentages zijn een stuk hoger dan in de rest van Europa.

In andere Europese landen werkt gemiddeld 13,7 procent van de werkende bevolking regelmatig in de avond en 12,9 procent op zondag. Dat blijkt uit cijfers van Steunpunt Werk, een Vlaamse kennisinstituut verbonden aan de Universiteit van Leuven.

Volgens de onderzoekers is in Nederland flexwerk in veel sectoren de norm geworden. Dat er veel in de avond en op zondag gewerkt wordt, is ‘typerend voor de flexibele Nederlandse economie’, zeggen de onderzoekers in de Vlaamse krant De Tijd. In ons land zijn supermarkten bijvoorbeeld vaak ‘s avonds en ‘s zondags open.

Nacht- en ploegendiensten

We werken ook vaker dan gemiddeld ‘s nachts. Zo’n 8,7 procent van de Nederlandse werkenden heeft nachtdiensten. Het Europees gemiddelde is 5,7 procent. In Slowakije wordt veel vaker ‘s nachts gewerkt: 16,8 procent van de werkende beroepsbevolking heeft nachtdiensten.

Nederlanders werken wel minder dan de gemiddelde Europeaan in ploegendiensten. Slechts 13,5 procent van de Nederlanders werkt regelmatig in shifts, in Europa ligt het gemiddelde op 18,3 procent. In Kroatië komen ploegendiensten het vaakst voor: bijna 40 procent van de Kroaten werkt in shifts.

Belgen minder flexibel

Buurland België blijft juist ruim onder het Europese gemiddelde wat betreft flexibele arbeidstijden. Slechts een op de tien Belgische werknemers werkt ’s avonds, op zondag of in ploegendiensten. Dat komt deels door wetgeving, benadrukken onderzoekers in De Tijd. België heeft bijvoorbeeld veel strengere regels rondom werken op zondag.

Bron: RTL Z

Gebied(en):

  • Ambitie
  • Stress

Bron: Het Tsuru Team