Top

Nieuw op de werkvloer: 9 tips om sterk voor de dag te komen

Kom je nieuw binnen in een bedrijf, maak dan zo snel mogelijk indruk, zónder misbruik van je te laten maken. Hier zijn negen manieren om uit de startblokken te schieten.

 

 

1. Wees op tijd en ga iets later weg

Logisch dat je de allereerste dag op tijd komt? Fout. Je gaat te vroeg komen. Op tijd is te laat. Als je slim bent maak je er een gewoonte van: iedere ochtend tien minuutjes eerder arriveren en aan het eind van de werkdag net iets langer blijven dan de meesten. Het vergt een kleine investering, maar je staat meteen met 1-0 voor. Mensen zullen je zien als harde werker, wat zorgt voor extra credits als je je eerste fout maakt. Oh, en begin niet de avond voor je eerste werkdag met een nieuwe Netflix-serie.

2. Bedenk hoe je je voorstelt aan anderen

Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte ‘pitch’ in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen. Voor jou is alles speciaal en bijzonder, maar voor anderen is het een werkdag als alle andere en ze hebben vast wat beters te doen. Het is in ieder geval goed om in eerste instantie heel vriendelijk tegen iedereen te doen die je tegenkomt, niet alleen je baas en directe collega’s. Bedenk maar: als ook de kantinejuffrouw je mag, zal altijd jouw favoriete smaak cup-a-soup op voorraad zijn.

3. Kijk eerst de kat uit de boom (en nog een kattenadvies)

Bepaal niet direct wie je beste vrienden zijn op de zaak. Pas na een paar weken krijg je door hoe de sociale verhoudingen liggen. Overal zijn groepjes, ook hier. Je hoeft je niet te verlagen tot schoolpleingedrag en iemand te negeren die je eigenlijk aardig vindt, maar je wilt ook niet je eigen ruiten ingooien en meteen beste vriendjes worden met de persoon aan wie je baas een hekel heeft. Wie weet maakt zij of hij wel op manipulatieve wijze gebruik van je? Hoe dan ook, het is en blijft werk: chillen met iemand omdat je ’m aardig vindt doe je maar in je eigen tijd. Probeer de eerste paar weken met zo veel mogelijk verschillende mensen om te gaan. Ook handig: als nieuweling kun je zonder dat iemand het raar vindt aanschuiven bij collega’s die je nog niet goed kent.

Als je moeite hebt met het onthouden van namen of gezichten is het handig om je collega’s op te zoeken op social media. Wees professioneel en houd het bij LinkedIn, ga niet struinen door Instagram- en Twitter-archieven. Het is verleidelijk om iemand gemakkelijk te leren kennen op die manier, maar je houdt er ongetwijfeld vooroordelen op na en moet tijdens lunchpauzes vervolgens uitkijken niet over te komen als een stalker – als je niet al per ongeluk iets liket. Beschouw je nieuwe collega’s als katten: gun ze de tijd jou op hun eigen tempo te leren kennen.

4. Denk na over je ambities

Waarom heb je gekozen voor deze baan? Het is niet verkeerd direct bezig te zijn met je toekomstperspectief. Zou je willen doorgroeien? Wat moet je daarvoor doen? Probeer op luchtige wijze uit te vinden wie top-performers zijn en waarom, en wat collega’s precies hebben gedaan om promotie te verdienen. Maar ook: wat juist veelgemaakte fouten zijn. Anders dan tijdens je opleiding is feedback trouwens geen gegeven. Mis je het? Vraag erom.

Op je allereerste dag wil je niet gaan rondbazuinen dat je van plan bent ooit ceo van de toko te worden, maar je mag best eager overkomen. Heb je tijdens een van je eerste besprekingen een goed idee? Spreek je uit en laat weten wie je bent. Je bevindt je niet meer onder medestudenten die je eyerolls toewerpen omdat je het zo nodig beter denkt te weten. Je bent nu op je werk, waar je werkt aan een gezamenlijk doel, en hoe beter je elkaar vooruit kunt helpen, hoe meer waardevol anderen je vinden.

5. Maak je geen zorgen om vragen en problemen

Als iets niet duidelijk is of je wilt ergens meer over weten: stel vragen, dat is de gewoonste zaak als iemand nieuw is. Bovendien laat het zien dat je geïnteresseerd bent. Zeker als je bent vergeten hoe sommige collega’s heten is het belangrijk daar zo snel mogelijk naar te informeren. Denk niet dat je er later wel achter komt, want als dat niet gebeurt en je na twee maanden alsnog moet vragen wat Suzannes naam is, komt dat niet heel sterk over.

Maak je ook geen zorgen als je meteen al problemen met je computer hebt, bijvoorbeeld als je niet kunt inloggen. Dat is meteen een geweldige aanleiding om bij de it-afdeling langs te gaan en jezelf ook daar voor te stellen.

6. Wees volledig jezelf

Gedraag je als jezelf, niet grappiger of extraverter of spraakzamer dan je normaal bent, want voor je het weet zit je vast aan dat imago en moet je zo lang als je er werkt een masker dragen. Kijk wel uit dat je niet ingetogener bent dan normaal, omdat alles nieuw is en je het allemaal op je af laat komen. Voor je het weet ben je ‘de Stille’ en zit je in een hokje waar je helemaal niet thuishoort. (Wil je niet in een ander hokje worden gestopt? Voorkom dan dat je overvloedig over hetzelfde onderwerp praat in het begin, want anders ben je alsnog de Hardloper of Hondengek.)

Aan de andere kant: als je juist introvert bent, zorg dan dat je tijdens de eerste dagen meteen genoeg rustmomenten opzoekt, bijvoorbeeld door in de kantine niet aan de drukste tafel te gaan zitten, of in je eentje een wandeling te maken. Mensen zijn gewoontedieren en hoe sneller je laat zien hoe jij bent, hoe minder moeite het je later zal kosten om een bepaald beeld bij te stellen. Een kleine kanttekening: hou persoonlijke verslavinkjes in toom. Laat je smartphone met rust en las niet te veel rookpauzes in.

7. Wees de nieuwe (en schaam je daar niet voor)

Gedraag je niet alsof je iets te bewijzen hebt. Waarschijnlijk heb je geen idee waar je mee bezig bent. Je bent nieuw en dat is oké. Collega’s zullen graag voor je klaar staan, juist als je aangeeft dat je soms hulp of advies kunt gebruiken. Voelen zij zich ook weer goed over zichzelf. Schaam je niet voor het feit dat je nieuw bent, dat zegt niks over jou of waartoe je in staat zal zijn als je eenmaal bent ingewerkt.

Laat tegelijkertijd wel zien dat je zelfstandig en probleemoplossend kunt functioneren. Let goed op wat anderen doen en hoe zij zaken aanpakken. Het toont initiatief dat je na een paar dagen al je eigen appeltjes kunt schillen en niet hoeft te vragen waar het printerpapier ‘ook alweer’ lag.

8. Gedraag je niet als hulpje

Zeg niet te snel ja op alles wat je wordt gevraagd. Voor je het weet zit je jaren vast aan dat vervelende terugkerende klusje of ben jij degene die steevast koffie haalt. Het is goed om te laten zien dat je bereid bent anderen te helpen, ook met taken die minder populair zijn, maar wees duidelijk: je bent niemands hulpje. Ook al zullen de mensen om je heen vaak ouder zijn en meer ervaring hebben, als jij niet goed genoeg was geweest in wat je moet doen, hadden ze je niet aangenomen. Je bent een volwassene die met andere volwassenen werkt en ook zij zijn ooit jong en onervaren geweest. (Onthoud dit voor de volgende keer dat je zenuwachtig bent of je minderwaardig voelt.)

9. Conformeer je niet zomaar aan alle gewoontes

Van veel werkwijzen en gedrag moet je je realiseren dat het ooit zo is ontstaan, gewoon omdat het zo gebeurde, niet per se omdat iemand er lang over heeft nagedacht of omdat het de beste manier was. Zeker als je veel oudere collega’s hebt zal je geregeld denken: kan dat niet anders? Nou, dat kan zeker zo. En jij bent degene die daarvoor kan zorgen. Grote kans dat degene die jou heeft aangenomen, er zelfs op vertrouwt dat jij wat van je jeugdige frisheid in de strijd gooit.

Stel: je ziet dat niemand aantekeningen maakt tijdens vergadering en dat na afloop geregeld onduidelijkheid is over gemaakte afspraken, dan kun jij vervolgens voorstellen dat je voortaan notuleert en dat rondstuurt. Mensen zullen je extra bijdrage in dank afnemen en voor je het weet mag je plaatsnemen bij topmeetings waarvoor je anders nooit zou worden uitgenodigd. En als jij graag zelf taarten bakt voor je verjaardag, maar de rest trakteert steevast op eigen huismerkkoeken, blijf dan vooral doen wat je leuk vindt.

Bron: Intermediair

Gebied(en):

  • Persoonlijkheid
  • Stress
  • Ambitie

Bron: Het Tsuru Team