Top

Onderzoek: Verkeerde eetgewoonten leiden wereldwijd tot miljoenen doden

Verkeerde eetgewoonten leiden jaarlijks tot elf miljoen doden wereldwijd, blijkt uit een woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet verschenen onderzoek.

 

Het eten van slecht voedsel is volgens wetenschappers schadelijker dan roken en de oorzaak van ongeveer 20 procent van de jaarlijkse sterfgevallen wereldwijd.

Vooral zout, dat in brood, sojasaus en bewerkte maaltijden te vinden is, zou funest zijn voor de levenskwaliteit. Naast zout zijn diëten met te weinig volle granen en te weinig fruit het gevaarlijkst.

 

 

Te veel zout verhoogt de bloeddruk en dat verhoogt weer het risico op hartaanvallen en beroertes. Volle granen, fruit en groente hebben het tegenovergestelde effect en verlagen het risico op hartproblemen.

Mediterrane landen als Frankrijk, Spanje en Israël doen het goed. Zij hebben het kleinste aantal sterfgevallen als gevolg van hun voeding. In Azië vallen de meeste slachtoffers door verkeerde eetgewoonten, met Oezbekistan op de eerste plek.

Bron: NU.nl

 

Gebied(en):

  • Voeding
  • Persoonlijkheid

Bron: Het Tsuru Team