Top

'Oudere werknemer wordt gediscrimineerd'

Werkgevers bieden medewerkers van over de 56 jaar oud minder vaak cursussen en trainingen aan dan hun jongere collega’s. Dat concludeert pensioeninstituut Netspar, schrijft De Telegraaf.

Uit het onderzoek blijkt dat aan werknemers van alle leeftijden ongeveer evenveel trainingen worden aangeboden, behalve als zij ouder zijn dan 56 jaar. Een ‘treurig verhaal’, noemt Raymond Montizaan, arbeidseconoom aan de Universiteit van Maastricht, de situatie in de studie van Netspar. “Werkgevers in Nederland discrimineren hun oudere werknemers.”

Animo werknemers daalt

Het probleem zit deels ook bij de werknemers zelf. De bereidheid om cursussen of trainingen aan te nemen blijkt te dalen naarmate de leeftijd vordert. “De animo onder werknemers daalt inderdaad, maar dat komt ook omdat ze de verkeerde soort cursussen krijgen aangeboden”, zegt Montizaan. De trainingen zouden bijvoorbeeld vooral op jongeren gericht zijn. 

“De werkgevers steekt wel geld in jongeren, maar die vertrekken waarschijnlijk eerder naar een andere werkgever dan die ouderen.”

De AOW-leeftijd is momenteel hoger dan voorheen, 66 jaar en 4 maanden. Volgens Montizaan loont het daarom om in oudere werknemers te investeren. “De werkgevers steekt wel geld in jongeren, maar die vertrekken waarschijnlijk eerder naar een andere werkgever dan die ouderen.”

Bron: RTL Z

Gebied(en):

  • Ambitie
  • Persoonlijkheid

Bron: Het Tsuru Team