Top

'Roker die wil stoppen gebruikt steeds vaker medicijnen'

In hun poging om te stoppen grijpen rokers steeds vaker naar medicijnen. Het gebruik ervan nam in een tijdsbestek van vijf jaar met 35 procent toe, blijkt uit onderzoek van geneesmiddelenautoriteit CBG, uitgevoerd door het Nivel.

Het gaat om de medicijnen varenicline, bupropion en nortriptyline, die alleen op doktersrecept te verkrijgen zijn, schrijft het AD. De middelen hebben uitwerking op het centrale zenuwstelsel en nemen de zin om te roken weg bij mensen. Als zij alsnog een sigaret opsteken, smaakt die minder goed door de medicijnen.

Anti-rookcampagnes

Aan het onderzoek, gebaseerd op de periode tussen 2012 en 2017, deden 315 huisartsen mee. De onderzoekers denken dat vooral anti-rookcampagnes en de vergoeding voor stoppen-met-roken-programma’s hebben bijgedragen aan de forse stijging in het gebruik van medicijnen.  

Huisartsen schrijven de medicijnen niet zomaar voor. Als rokers die willen stoppen bij hen aankloppen, adviseren zij in eerste instantie het gebruik van nicotinevervangende middelen als pleisters en kauwgom. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben als misselijkheid, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Slagingskans 

Wie medicatie gebruikt, heeft een verhoogde kans om van de verslaving af te komen. Het middel varenicline blijkt het meest populair en effectief te zijn: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat na zes maanden ongeveer 28 procent stopte na gebruik van het medicijn. Dat lijkt niet veel, maar bij mensen die het op eigen houtje proberen, is de slagingskans slechts 5 procent. 

We weten uit onderzoek dat een roker gemiddeld 5 à 7 serieuze pogingen nodig heeft om definitief te stoppen”, zegt Marc Willemsen, wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging bij het Trimbos Instituut. “Roken is een ernstige verslaving, maar de aanhouder wint.”

Bron: RTL Nieuws

Gebied(en):

  • Voeding
  • Beweging

Bron: Het Tsuru Team