Top

Stress is goed voor je, en wel om deze 6 redenen

We zouden dol op stress moeten zijn, zeggen deskundigen Suzan Kuijsten en Carolien Hamming. Ze maakten er een boek over en organiseren vandaag het Stresstival in Utrecht (‘voor iedereen die gek op stress is of dat graag weer wil zijn’). 
 
Stress is goed voor je, en wel om deze zes redenen. Zorg wel dat je tijdig herstelt!
 

1. Stress houdt je in leven

Hamming: ,,Stress ligt aan de basis van je energiesysteem, het zorgt er de hele dag moeiteloos voor dat je de fut hebt die nodig is. Je hebt altijd stresshormonen in je lijf, niet alleen in een noodsituatie als je moet vechten of vluchten. We gebruiken het woord stress meestal alleen negatief, maar het is net als je hartslag: we kunnen niet zonder. Ben je actief in de weer, dan zijn net als je hartslag ook je bijnieren actiever dan normaal. Die maken stresshormonen aan die je letterlijk in leven houden. Zelfs als je slaapt, heb je een zekere mate van stress om honderden lichaamsprocessen gaande te houden.”

2. Stress zorgt voor focus

Kuijsten: ,,Dankzij stress kunnen we focussen, we richten onze aandacht op wat we doen en brengen dat tot een goed einde. Als je bijvoorbeeld een moeilijke som uitrekent, neemt de stress in je brein toe en daardoor krijg je meer focus en energie. Dat voelt niet vervelend of negatief, het is juist nodig om je werk tot een goed einde te brengen. Zonder stress zouden we geen grote prestaties kunnen verrichten.”

3. Stress maakt (leuke) dingen doen mogelijk

Kuijsten: ,,Alles wat te maken heeft met mentale en fysieke inspanning, zou niet mogelijk zijn zonder stresshormonen. Denk aan sporten, (over)werken, tuinieren, leuke dingen doen, een hele nacht dansen, maar ook to-do-lijsten wegwerken en de berg aan informatie verwerken die tot ons komt via onze mobiele telefoons en andere beeldschermen. Dat laatste is een enorme uitdaging voor ons brein. Ik sprak laatst een evolutiebioloog, en hij zei dat het nog duizenden jaren gaat duren voordat ons brein is ingesteld op de hoeveelheid informatie die we vandaag de dag tot ons krijgen. Met andere woorden: zonder die extra energie (stress) zouden onze hersenen onze huidige levensstijl niet kunnen bijhouden.”

4. Stress helpt ziektes te overwinnen

Hamming: ,,Wanneer je ziek bent, heeft je lichaam meer energie nodig om je lichaamstemperatuur op te kunnen voeren en je afweercellen te voeden die keihard werken om de virussen of bacteriën te verslaan. Meestal heb je dan koorts’’, zegt Hamming. ,,Je stresssysteem werkt dan harder dan normaal. Dat merk je aan een hogere hartslag en een snellere en oppervlakkiger adem­haling.”

5. Stress zorgt ervoor dat je een tandje bij kunt zetten

Hamming: ,,Als je vermoeid bent en je hebt geen tijd om uit te rusten, dan zorgt stress ervoor dat je niet als een plumpudding in elkaar zakt, maar dat je kunt doorgaan zo lang als dat nodig is. Bij levensgevaar geeft stress je zelfs enorme brandstofinjecties en kun je een grotere inspanning verrichten. Als je huis in de fik staat kun je nog vluchten of je kat redden, zelfs als je net een marathon zou hebben gerend. Je stresssysteem is een prachtig aan­passingssysteem, dat je steeds de energie geeft die je nodig hebt.”

6. Stress zorgt ervoor dat je je goed voelt

Kuijsten: ,,Ken je dat opgewonden, prettige gevoel als je ingespannen aan een mooie opdracht werkt, met vrienden spannende herinneringen ophaalt of in een turbulente kermisattractie zit? Dat voelt lekker! Dat komt door de adrenaline. Je wordt er even heerlijk alert en actief van. Af en toe een flinke ‘stressboost’ door je lijf is goed voor je. Het prikkelt je lichaam en is goed voor je geest, dat houdt je gezond.”

Stress Festival
Trainer Suzan Kuijsten en directeur Carolien Hamming van het Centrum stress en burn-out coaching hebben zich sterk gemaakt voor het festival en ‘De week vóór de stress’ (tot en met 7 december). Sprekers zijn onder anderen olympisch schaatskampioen Mark Tuitert en professor neuropsychologie Erik Scherder. Kuijsten en Hamming schreven ook het boek ‘Gek op stress’. gekopstress.nl

Bron: AD Werkt

Gebied(en):

  • Stress
  • Persoonlijkheid

Bron: AD.nl