Top

Tips voor meer werkplezier: ‘Doe één keer per dag iets impulsiefs’

Deadlines, afspraken en slechtgezinde collega’s kunnen jouw werk wel eens bijzonder zwaar maken. Maar aangezien we gemiddeld maar liefst 60.000 uren van ons leven werken, is het funest om dat met tegenzin te doen. Rob Koops ging daarom op zoek naar handige tips die werken plezieriger maken. Die tips zijn afkomstig van enkele ervaringsdeskundigen en worden opgedeeld in verschillende categorieën, schrijft Het Laatste Nieuws, dat een aantal tips selecteerde.

Zo willen de eerste tien tips voorkomen dat werknemers werken ‘met de cruisecontrol aan’. Hoewel eentonige klusjes vertrouwd aanvoelen en vaak makkelijker zijn, kun je veel bijleren door eens uit je comfortzone te stappen.

1. Trakteer een collega die je niet goed kent op een kop koffie

Koffie drinken gaat natuurlijk gepaard met even kletsen. Het zal je verbazen welke nieuwe ideeën er kunnen ontstaan tijdens zo’n babbel met personen die je eigenlijk niet zo goed kent.

2. Beloon jezelf

Beloningen zijn belangrijk en als niemand anders je beloont, kun je het altijd zelf doen. Dat kan met kleine dingen, zoals jezelf trakteren op je favoriete dessert, een nieuwe outfit of simpelweg een avondje nietsdoen.

3. Laat iemand met een frisse blik een dag met je meelopen

En laat je daarbij verrassen. Om te vermijden dat je vastroest en problemen steeds weer op dezelfde manier bekijkt en aanpakt, kunnen bedenkingen en tips van een buitenstaander weleens erg veel opleveren.

Tien andere tips helpen werknemers bij het plezier maken, want ‘werkplezier werkt als een spier’. De auteur van het boek hanteert voor zichzelf de 80/20-regel, wat betekent dat zo’n tachtig procent van wat hij doet plezierig moet zijn. De overige twintig procent is wat minder leuk, maar noodzakelijk.

4. Durf te falen

Dit is wellicht de belangrijkste tip uit het boek. Wie niet waagt, wie niet wint. Je mag niet bang zijn om fouten te maken, want eigenlijk bestaan ze niet. En als je debacles steeds weer uit de weg gaat, kun je er later alleen maar spijt van hebben.

5.Vergelijk jezelf met jezelf

Een vervelende trend, die grotendeels te wijten is aan sociale media, is dat we onszelf steeds met anderen vergelijken. Dat is nergens goed voor en onnodig. ,,Neem genoegen met wat je hebt, het leven is geen wedstrijd.”

6. Zeg NEE

Werkdruk creëer je gedeeltelijk zelf door altijd ‘ja’ te zeggen. Als je op voorhand beseft dat je ergens geen tijd voor hebt of vreest dat de opdracht niet tot jouw takenpakket behoort, zeg je gewoon eens ‘nee’.

7. Doe minstens één keer per dag iets volkomen impulsiefs

Gewoon omdat het kan.

Vervolgens is zeuren iets wat we allemaal doen. ,,Maar pas op klaag met mate”, waarschuwt de auteur bij de tien volgende tips. “Een snufje zout doet wonderen in de maaltijd, te veel bederft de boel.”

8. Stel niet uit wat je gisteren al had willen doen

Dat geeft je alleen maar meer reden om te klagen. Door je dag bijvoorbeeld te starten met de lastigste klusjes ben je er meteen vanaf en kun je met een opgelucht hart jouw werkdag plezierig voortzetten.

Plezier maken is trouwens een keuze. Ook dat maakt Koops duidelijk met tien tips.

9. Schrap alle overbodige woorden en vaktermen

Overbodige vaktermen uitsluiten kan zelfs de saaiste vergaderingen een stuk interessanter maken. Je kunt er zelfs een wedstrijd van maken, tipt de auteur. ,,Wie de meeste overbodige woorden weet te schrappen uit memo’s, nota’s en websiteteksten wint een prijs.”

10. Laat merken dat je het leuk vindt, ook als je het leuk vindt

Werknemers durven weleens een masker op te zetten, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof ze het eens zijn met een besluit of dat ze nog steeds niet verlangen naar promotie. Anderzijds tonen tevreden werknemers minder snel dat ze echt tevreden zijn. En laat dat net zo belangrijk zijn, voor anderen maar ook voor jezelf.

11. Zie een klacht als gratis advies

En vat niet alles persoonlijk op. Jouw werk staat immers niet synoniem voor jezelf.

12. Lastige e-mail? Bellen!

Deze tip behoort tot het onderdeel waarbij de sociale media onder de loep worden genomen. We moeten immers continu aanwezig zijn, althans dat lijkt zo. Bovendien is er meer dan eens sprake van miscommunicatie. Bel daarom gewoon wanneer het uit de hand dreigt te lopen bij het mailen.

13.Het ligt niet altijd aan de ander

En dat is de harde waarheid.

Gebied(en):

  • Psyche
  • Stress
  • Motivatie

Bron: AD.nl