

Toxic productivity, dit is het en zo kun je er beter mee omgaan
Zeg eens, ben jij iemand die veel van zichzelf vraagt? Die zich altijd nuttig wil maken en voor iedereen de beste versie van zichzelf wil zijn? En voel je je bij uren bingen vanaf positie languit op de bank aan het einde van de dag eigenlijk alles behalve fijn? Je bent niet de enige! Er blijkt voor dit onrustige gevoel een heus label te bestaan; toxic productivity. Gelukkig zijn er manieren om je ‘productiviteitsdruk’ een halt toe te roepen.
Toxic productivity in tijden van (light) lockdown
Toxic productivity dus. Zeker in deze tijd waarin we geen volle agenda’s met koffiedates, diners en vrijmibo’s hebben, voelen veel mensen de druk – inclusief onrustig gevoel – om zich nuttig te moéten maken. Oude vertrouwde routines zijn komen te vervallen, waardoor meer vrije tijd overblijft. Tijd waar je alles uit moet halen.
Van nieuwe hobby oppakken tot extreem veel zweten in de sportschool. Je ziet dat er veel ‘moeten’ in het spel is. Die continue drang om altijd maar productief te zijn en ‘aan’ te staan, kan ongezonde vormen aannemen. Schadelijk voor jezelf en je dagelijkse leven. Iets wat vaak in de loop van de tijd binnensluipt.
3 tekenen van toxic productivity
Mensen die te kampen hebben met toxic productivity herkennen zich vaak in (een mix van) onderstaande drie kenmerken:
1: Zo veel uren werken dat het je gezondheid en/of persoonlijke relaties schaadt
Er is niets mis met het zijn van een harde werker met veel doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Wanneer het werk voorrang krijgt op je basisbehoeften, zoals de lunchpauze, genoeg drinken, genoeg nachtrust pakken en je persoonlijke hygiëne, dan is de verhouding werk-privé uit balans. Tunnelvisie die op de lange termijn nadelig voor jezelf en je geliefden kan zijn.
2: Onrealistische verwachtingen hebben
Het tweede kenmerk van toxic productivity is het voor jezelf creëren van onrealistische verwachtingen. Zeker in crisistijden nu ons leven er heel anders uitziet, kan je simpelweg niet altijd van jezelf dezelfde hoeveelheid to do’s afvinken als wat je in tijden voor corona zou doen. Probeer je dat wel continu van jezelf te verwachten dan vergroot je je stressniveau.
3: Moeite met niets doen en stilte
Als je een haat-liefdeverhouding met productief willen zijn hebt, kan het verdomd lastig zijn om bijvoorbeeld uren te Netflixen. Want ja, dat is toch weggegooide, niet-productieve tijd? Hoewel de gedachte je in eerste instantie wel aansprak, heeft het er uiteindelijk voor gezorgd dat je nu met een onrustig ik-moet-wat-doen gevoel zit. Een keer is hier natuurlijk niets mis mee, maar heb je het om de haverklap dan spreekt men van toxic productivity.
Tips hoe je toxic productivity kan doorbreken
Mocht je jezelf in één of meerdere punten herkennen en je wil iets aan je toxic productiviteit veranderen, dan kan je volgens experts aan de slag met een paar simpele tips. Waar je aan kan denken:
- Spreek met jezelf af om niet meer na het avondeten de laptop open te klappen of pc aan te raken. Gun jezelf zodra je aan tafel gaat een vrije avond.
- Bepaal voor jezelf vanaf welk tijdstip je je telefoon op stil wil zetten en uit het zicht wil leggen. En wat als er iets van werk komt? Morgen een nieuwe dag en anders kunnen ze je bij spoed altijd bellen!
- Maak aan het begin van de werkweek met jezelf de afspraak hoeveel uren je maximaal aan werk wil besteden. En nu komt het, probeer je er ook aan te houden.
- Gun jezelf – juist nu we zo veel uren binnenzitten – de tijd om eens een lekkere lange middagwandeling te maken. Even die frisse neus halen, zodat je daarna weer vol energie (en concentratie) aan de bak kan. Niemand gaat sneller typen van een hele dag non-stop achter de pc zitten. Pauzes inbouwen is essentieel.
- Verzeker jezelf dagelijks van de nachtrust die je lichaam en geest nodig hebben. Tot ‘s nachts doorwerken om daarna om 7:00 weer ‘aan’ te staan, gaat niemands productiviteit ten goede komen.
- En tot slot, bedenk eens waar jij – naast je nachtelijke zzz’ – verder van oplaadt. Waar krijg je energie van? Probeer dit soort dingen te verweven met je werkdagen. Alleen zo haal je eruit wat erin zit!
Bron: RTL Nieuws
Gebied(en):
- Ambitie
- Stress
Bron: Het Tsuru Team