

Waarom mensen hun mond niet durven open te doen op werk
Het manifest bevat tien punten die volgens Noordhof een eerste aanzet moeten geven tot openheid op de werkvloer, gebaseerd op zijn boek Waarom zeggen we niet wat we vinden. Het eerste punt: organiseer tegenmacht. ,,Ik heb de indruk dat de officiële medezeggenschap niet als een hip instituut wordt gezien”, zegt Noordhof. ,,Het gaat altijd heel moeizaam om daar mensen voor te vinden.” Toch is het volgens Noordhof een belangrijk instituut, net als een klokkenluidersorganisatie en een vertrouwenspersoon. ,,Zorg dat deze loketten er zijn, en zorg ook dat mensen bekend zijn met de loketten.”
Volgens de organisatiedeskundige hebben we inmiddels wel in de gaten dat machtsvorming en hiërarchie heel erg bepalend zijn. ,,Dat bepaalt of mensen hun mond open durven te doen”, zegt hij. ,,In mijn optiek hebben alle schandalen één ding gemeen: het gaat om een exclusieve functie. Het Concertgebouworkest, een hoogleraar, de filmindustrie. Ze zitten gevangen in hun eigen exclusiviteit.”
Eigen kracht
Naast een veilige organisatie waarin het mogelijk is om gesprekken aan te gaan, ligt er ook een belangrijke taak voor de medewerkers zelf, aldus Noordhof. ,,Sommige mensen beschikken niet over de juiste vaardigheden.” Volgens de organisatiedeskundige is er geen man overboord: dat kun je namelijk leren. Punt 7 stelt dat het nooit aan de persoon alleen ligt, soms is de organisatie simpelweg geen omgeving waar je je hart kunt luchten. ,,Om aan de bel te trekken, heb je een portie zelfverzekerdheid nodig. Mag je wel zeggen wat je ervan vindt? Het helpt om te bedenken dat het nooit alleen aan jou ligt.”
Andersom, zegt Noordhof, kan het ook niet alleen aan de organisatie liggen. ,,Je zult uiteindelijk ook je mond open moeten doen als je wil dat er iets verandert.” Noordhof hoopt dat iedereen die wil werken aan een open bedrijfscultuur het manifest zal delen en dat het daarmee een bijdrage levert aan een veiliger werkomgeving.
Gebied(en):
- Ambitie
- Persoonlijkheid
Bron: AD.nl