Top

Zen op de werkvloer: simpele meditatie-oefeningen voor op je werk

Van mediteren worden we kalm. “Het is als een bad voor je geest,” heb ik weleens gehoord. Je laat je gedachten en andere prikkels gaan en bereikt zo een staat van bewustzijn. In een kleermakerszit sluit je je ogen en begin je te mediteren. Maar dat hoeft niet altijd zo, je kan meditatie namelijk toepassen op je dagelijks leven zonder dat iemand het in de gaten heeft, óók op je werk. 

Ogen dicht en mediteren maar. Sommigen kunnen urenlang mediteren, terwijl voor anderen een kwartiertje meer dan genoeg is. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je je leert afsluiten van de ‘buitenwereld’ en je je kan concentreren op het hier en nu.

Mediteren kan overal

Mediteren kan zoals hierboven omschreven met je ogen dicht in de kleermakerszit, in een rustige ruimte. Het draait om het ervaren van wat er nú gebeurt. Je traint jezelf in het opmerken van de dingen die er nu zijn, je leert waarnemen en observeren wat er in je gedachten of in je omgeving gebeurt.

Zo kan je ook mediteren tijdens het eten, bijvoorbeeld met een chocola-meditatie. Aandachtig merk je de textuur, geur, vorm en smaak op. Je probeert niet te oordelen, maar waar te nemen wat er gebeurt. Dat kan je in principe overal doen.

Een paar minuutjes mediteren

Een meditatie hoeft niet lang te duren. Door alleen al op te merken dat je een oordeel (een gedachte dus) hebt en er geen actie aan te koppelen, laat je je gedachten vanzelf gaan. Zo wind je je minder op over dingen, word je minder afgeleid en wordt stress vanzelf minder.

Hoe kan je mediteren op je werk?

Ook op de werkvloer kan je mediteren en zen worden zonder in kleermakerszit met je ogen dicht achter je bureau te zitten. Al heb je nog zo’n leuke baan, werk brengt vaak (onbewust) stress met zich mee. Je gaat sneller ademenen en als je niet oplet, raak je uitgeput. Na een lange lang werken, plof je thuis neer op de bank of op bed. Herkenbaar? Door te mediteren op je werk creëer je kleine rustmomenten tussendoor.

Tijdens zo’n rustmoment doe je even helemaal niets. Vooral in het begin is het wennen om niets te doen en nergens aan te denken en je gedachten schieten heen en weer. Maar, oefening baart kunst. Komen er zomaar weer gedachten voorbij? Accepteer ze, maar laat ze ook weer gaan. Zo kan je mediteren op je werk:

Mediteren op het toilet

Het klinkt gek en dat is het misschien ook. Maar niemand ziet je en de meditatie hoeft maar een paar minuten te duren.

Stap 1 is om je te concentreren op hoe je je nú voelt. Ben je druk? Zit je ergens mee? Laat je gedachten gaan. Na een minuut kan je je gaan focussen op je ademhaling. Adem je snel? Neem de tijd om rustig adem te halen en voel de lucht naar binnen en weer naar buiten stromen. Concentreer je daarna op je lichaam. Hoe zit je? Wat voel je? Probeer met een rechte rug te zitten met je schouders recht. Voel je spanning in je nek? Probeer een juiste houding aan te nemen en focus je op de plek die extra aandacht nodig heeft.

Inademen en uitademen

Bij deze vorm van mediteren hoef je je werkplek niet te verlaten. Gewoon vanaf achter je bureau focus je je op je ademhaling voor tenminste 1 minuut. Als je dit om de 2 uur doet, zal je vanzelf merken dat je een stuk rustiger wordt en makkelijker met emoties om kan gaan.

Door je even helemaal te focussen op jouw ademhaling, sluit je je ook af van je omgeving. Deze oefening is eigenlijk altijd fijn, maar kan vooral hulp bieden tijdens stressvolle momenten.

Meditatie-podcast

Soms kan het fijn zijn om een begeleide meditatie te doen, helemaal als je nog nieuw bent met mediteren. Een begeleide meditatie volgen, kan je in een meditatieklas (ken je Meditatie PopUp al?) óf je volgt een online meditatieklas.

Bron: Bedrock

Gebied(en):

  • Stress
  • Persoonlijkheid

Bron: Het Tsuru Team