Top

Ziekenhuismedewerkers die nachtdiensten draaien krijgen vaker griep

Ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeelsleden die alleen overdag werken, blijkt vrijdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM deed onderzoek onder bijna zeshonderd medewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen. Ruim vijfhonderd ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien en bijna honderd mensen die alleen overdag werken, deden mee aan het onderzoek. 

De deelnemers werd gevraagd om met een speciale app een half jaar lang tijdens het griepseizoen dagelijks bij te houden of ze griep- of luchtwegklachten hadden.

 

Uit die metingen bleek ook dat mensen met nachtdiensten ernstigere klachten rapporteerden dan werknemers die overdag werkten.

Het onderzoek laat zien dat medewerkers die vaak nachtdiensten draaien een hogere gevoeligheid hebben voor luchtweginfecties. Dat heeft mogelijk ook indirecte gevolgen voor de patiënten, zoals een hoger risico op besmetting. 

Deze studie is onderdeel van een groter RIVM-project over nachtwerk en gezondheid. Er is al over gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Epidemiology.

Bron: NU.nl

Gebied(en):

  • Stress
  • Slaap

Bron: Het Tsuru Team

Share