Top

Zo neem je afscheid van avondenlang doorwerken aan creatieve oplossingen

Creativiteit en efficiëntie lijken vaak tegenpolen. Om dat grote, creatieve project af te maken buffel je misschien door tijdens pizzasessies, of klap je thuis toch nog even je laptop open. Creatief werken is zoeken, puzzelen. Toch sluit het een het ander niet uit.

Creativiteit is noodzakelijk voor succes. Onderzoek onder innovatieve bedrijven wijst uit dat wanneer twee bedrijven in het eerste jaar dezelfde winst rapporteren, het innovatieve bedrijf na vijf jaar 75 tot 80 procent meer winst maakt dan de niet-innovatieve organisatie.

 

Het is niet voor niets dat de Amerikaanse software-miljardair Mark Cuban voorspelt dat de vraag naar creatieve denkers de komende jaren explosief stijgt. Eenvoudigweg omdat de meeste productiviteitstaken geautomatiseerd kunnen worden. “The automation of automation”, noemt hij het.

 

Maar hoe kun je als video editor, designer, engineer, developer of andere creative inventiever worden in een werkomgeving waar het vaak toch gewoon om productiviteit en output draait?

 

1. Sluit jezelf niet af voor prikkels

 

Volledige focus op je videoproject of ontwerp is prima, maar sluit jezelf niet compleet af voor prikkels. Creativiteit ontstaat juist wanneer onverwachte verbindingen worden gelegd. Zelfs de meest creatieve genieën vinden inspiratie in ideeën van anderen. Leg dus vooral een map aan met interessante objecten, ontwerpen en artikelen die jou inspireren wanneer je vastloopt in je werk.

 

Martijn Roordink, CEO en co-founder van Spaces kan zich daar wel in vinden: “Vroeger werden werkruimtes ook vaak ontworpen met de gedachte je je helemaal moest afsluiten van de buitenwereld om creativiteit en efficiëntie te stimuleren. Ik ben het daar niet mee eens. Creatie komt niet vanzelf omhoog borrelen, het is juist de wisselwerking met anderen en je openstellen voor de buitenwereld. Natuurlijk mét ruimtes waar je je even kunt afzonderen om te werken of te bellen.”

 

2. Zorg op tijd voor rust

 

In zijn boek Rust in Uitvoering voert hoogleraar Alex Pang campagne voor, jawel, meer rust. “Zo’n rustmoment zorgt voor twee dingen: je laadt je mentale en fysieke batterijen op, maar in dezelfde tijd zorgt deze rust ervoor dat je in je onderbewuste ideeën bedenkt.”

Dit principe maakte mensen als Charles Darwin zo succesvol. Zij namen af en toe de tijd om niets te doen. Volgens onderzoekers zorgt verveling juist wel voor creativiteit, omdat je brein wel wat actie kan gebruiken. Je gaat al snel dagdromen of komt met de wildste ideeën. Psychologieprofessor Lile Jia sluit zich daarbij aan en zegt dat onze hersenen beter na kunnen denken over zaken waar we niet mee bezig zijn.

 

3. Denk abstracter na

 

Denk abstracter over zaken na om tot goede ideeën te komen. Neem als voorbeeld mais. Als je de groente voor je hebt liggen zie je vooral de vorm en kleur en denk je aan de smaak. Je koppelt de mais aan zijn meest voor de hand liggende gebruik, namelijk een voedselbron. Maar wanneer je abstracter nadenkt over mais, kun je het misschien zien als bron van energie of als snelgroeiend gewas.

Deze abstracte gedachten kunnen leiden naar minder voor de hand liggende ideeën, zoals het gebruik van maïs als grondstof voor ethanol of om een doolhof voor kinderen te maken. Abstract denken – en dus het creëren van afstand – maakt het eenvoudiger om verrassende verbindingen te leggen tussen dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebben.

 

4. Zorg voor de juiste tools om je creativiteit de vrije loop te geven

 

Wil je succesvol zijn in je werk, dan zal efficiëntie een prioriteit moeten zijn. Jouw definitie van wat efficiënt is, verschilt misschien van die van iemand anders. Optimaliseer je workflow en maak dankbaar gebruik van ieder uur in de dag.

Dat doe je natuurlijk door voor de juiste tools te zorgen: voldoende grafische rekenkracht, fantastisch ogend 4K-beeldscherm en liefst in een mooi design. De Asus Zenbook Pro heeft dít en nog een andere, opvallende feature: een Full HD-beeldscherm ín het touchpad, genaamd Screenpad.

 

Werk je bijvoorbeeld aan een groot project en heb je meerdere zware programma’s openstaan, dan sluit je die niet ‘even’ af om iets in je agenda te zetten. In dat geval is Screenpad ideaal omdat je je beeldscherm kunt laten zoals het is, en je het touchpad kunt gebruiken als verlengde van je scherm, previewscherm of: stel het display in als numeriek toetsenblok, agenda of andere app. Koppel hem aan je smartphone en gebruik het touchpad om berichten te beantwoorden en inkomende gesprekken te beantwoorden. Een handige tool om je dagelijks workflow makkelijker te maken.

5. Leg jezelf grenzen op

 

Veel mensen denken dat creativiteit vanzelf komt wanneer je grenzeloos over alles mag en kunt nadenken. Maar uit onderzoek blijkt dat juist bepaalde grenzen méér creatieve oplossingen opleveren dan eindeloze mogelijkheden. Door jezelf bepaalde grenzen te stellen, moet je slimmer omgaan met de mogelijkheden en oplossingen. En daar word je juist weer creatiever van.

 

Volgens het ‘design thinking’-principe is het nu zaak om je ideeën zo snel mogelijk vast te leggen en te vertalen naar een werkend prototype of eerste opzet. Op de Zenbook Pro van Asus zit de tool Speechtyper, deze kan je helpen om jouw gesproken woorden in tekst om te zetten. Of gebruik Cortana of Alexa om te communiceren met je laptop en zaken te organiseren via spraak. Toch meer visueel ingesteld? De ZenBook Pro is zowel in een 14 als 15 inch notebook beschikbaar en wordt geleverd met een Intel® Core™ i5/i7. Een serieus werkpaard.

 

Meer weten over de laptop die helemaal is ingericht om jouw creativiteit de vrije loop te geven? Kijk hier.

Bron: Business Insider

Gebied(en):

  • Ambitie
  • Stress

Bron: Het Tsuru Team