Top

Zo tover je 25 vakantiedagen om in 55 vrije dagen

Gemiddeld heeft de Nederlander 25 vakantiedagen. Maar wie de jaarkalender van 2019 er bij neemt, kan in principe 55 dagen op vakantie, met weekend- en feestdagen erbij.

Het eerste voordeel valt al aan het begin van het kalenderjaar te halen. Omdat nieuwjaarsdag op een dinsdag valt, hoef je alleen maandag, woensdag, donderdag en vrijdag een vrije dag op te nemen. Dan heb je in totaal negen dagen vrij. 

Net zo’n lange periode kun je ‘scoren’ in april. Tweede Paasdag krijg je cadeau op maandag 22 april. Als je daar de vier dagen van dinsdag 23 tot vrijdag 26 april bij neemt, heb je weer negen dagen vrij dankzij het weekend ervoor en erna. Krijg je Goede Vrijdag een vrije dag van je baas en neem je de vier dagen ervoor ook vrij, dan kun je zelfs zestien dagen weg. 

Ook rond de andere feestdagen valt via hetzelfde patroon heel wat winst te boeken: drie vakanties van negen dagen en nog één vakantie van twaalf dagen aan het einde van het jaar. 

 

Droom en daad

Juridisch gezien kan je geen vakantiepe­ri­o­des opeisen
Geert Vermeir

Maar voor we massaal vakantie-aanvragen beginnen in te dienen, bereidt expert arbeidsrecht Geert Vermeir van SD Worx (gespecialiseerd in personeelsbeleid) je alvast voor op een mogelijke teleurstelling. ,,Vakantie is een recht, maar een werknemer mag zijn verlofdagen niet volledig vrij opnemen,” legt Vermeir uit. ,,In de praktijk moet de werkgever akkoord gaan. Je kan juridisch gezien geen periodes opeisen, want beide partijen moeten het eens zijn. Daarnaast is er het praktische aspect. Een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een brugdag, tenzij de onderneming dan kan sluiten.”

Tussen droom en daad staan ook nog beperkingen van de specifieke sector of het bedrijf waarvoor je werkt in de weg. ,,Zo geldt in de bouwsector bijvoorbeeld dat verlofdagen binnen een bepaalde periode opgenomen moeten worden, zoals de bouwvak. Verder mag elk bedrijf ook eigen regels opnemen in de cao of het arbeidsreglement rond het opnemen van vakantie,” aldus Vermeir.

December

Helaas kunnen we komend jaar niet net zoveel aaneengesloten vakantiereeksen scoren als dit jaar. Wie een beetje slim vrij heeft genomen kon in 2018 voor 21 vrije dagen 54 dagen op vakantie. Dat verschil zit hem vooral in de feestdagen die in het weekend vallen, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag in 2019. 

Komende decembermaand kun je nog wel gebruik maken van het voordeel van dit jaar. Kerst en Nieuwjaar zijn samen goed voor elf vrije dagen tegenover vier op te nemen vakantiedagen.

Gebied(en):

  • Motivatie
  • Psyche

Bron: AD.nl