Top

Practice What You Preach: 10 activiteiten tegen stress

In onze rubriek ‘Practice what you preach’, gaat een medewerker van Tsuru elke keer aan de slag met een van onze eigen adviezen. Dat moet ons als gezondheidsplatform wel makkelijk afgaan. Toch?

In deze blog gaat Product & Content-medewerker en zelfverklaarde stresskip Marin van Mensvoort aan de slag met stress:

Ik heb meerdere keren in mijn leven een stressbal als cadeau gekregen, van verschillende mensen. Zonder reden, gewoon omdat vrienden bij een stressbal aan mij moesten denken. Het leek me dus geen slecht plan om iets aan mijn stress te doen, al is het maar om andere cadeaus te krijgen.

Inmiddels heb ik al veel dingen geprobeerd: minder koffie, rustgevende muziek, cafeïnevrije koffie, boeken lezen over stress, géén koffie. Maar wat voor mij uiteindelijk het beste werkt is accepteren dat ik nu eenmaal wat stressgevoeliger ben (lees: zenuwpees). Stress volledig elimineren zit er waarschijnlijk niet in, maar stressbestendiger worden wél. Je kunt stress voelen, en er op een gezonde manier mee omgaan.

Daarom koos ik om met het leefstijlgebied Stress aan de slag te gaan. Leek me wel zo passend. Het advies uit de Tsuru Coaching App waar ik mee aan de slag ga:

“Breng de tien dingen waarvan je gelukkig wordt zoveel mogelijk in praktijk. Je realiseren wat je allemaal voor goeds in je leven hebt, is de perfecte start om je gelukkiger te voelen.

Maak een lijst van tien dingen op waar jij echt gelukkig van wordt. Denk ook aan simpele geluksmomentjes als koffie drinken of zonnestralen op je gezicht. Probeer deze week actief momenten te creëren waarop je deze dingen ervaart. Plan ze desnoods in je agenda!”

Leuke dingen doen klinkt misschien makkelijk, maar niet als je in een stressvolle periode zit. Dan neemt de stress hand over hand toe, en voor je het weet grijp je weer naar je stressbalcollectie. Pak in plaats daarvan je agenda, of een schriftje of boekje. Plan een halfuurtje in om eens tien dingen op te schrijven die jou gelukkig maken, en daarmee tegen stress werken. Je zult merken dat het lastiger is dan je denkt. Neem dus even de tijd. Inspiratie nodig? Hier is mijn lijstje. Pluk er vooral iets uit, als het je wat lijkt:

1: Lees fictie. Als we lezen, dan doen we dat vaak omdat we iets willen leren. Nuttig bezig zijn. Probeer jezelf liever te verliezen in een goed verhaal.

2: Wandel. Zo forceer je jezelf even afstand te nemen van je stress. In een cynische bui noem ik dit wel eens letterlijk voor je problemen weglopen. Gelukkig helpt wandelen tegen cynisme.

3: Schrijf. Niks productiefs, gewoon creatief. Zoek online eens naar een schrijfoefening.

4: Vind een stressbuddy om te bellen. Ken je nog iemand die wel wat stresstraining kan gebruiken? Spreek af om elkaar te bellen als de stress en ademhaling hoog zit.

5: Zing (vals, is niet erg).

6: Teken (slecht, ook niet erg).

7: Kijk een nostalgische film of serie. Iets dat een vertrouwd gevoel geeft.

8: Plan een lange douche in (eventueel te combineren met punt 5).

9: Kook iets geheel nieuws. Door iets voor jou onbekends te maken, vraagt het recept je onverdeelde aandacht, waardoor je geen ruimte hebt voor stress. Het mag mislukken, het gaat erom dat je iets nieuws probeert.

10: Maak een muziekplaylist tegen stress. Alleen rustgevende of positieve muziek dus. Skip even alle sombere of agressieve nummers, hoe mooi je ze ook vindt. Klassieke muziek is altijd een aanrader.

Je zult tijdens het schrijven merken dat tien activiteiten verzinnen lang zo makkelijk nog niet is. De lijst schrijven is stap één, stap twee is het ook daadwerkelijk doen. Dat lukt echt alleen als je er elke avond actief een moment voor inplant, minimaal 30 minuten. Zet dit dus echt in je agenda, en hou je eraan! (Maar verder geen stress, natuurlijk).

Het resultaat: je stapt een stuk minder gestrest in bed, en je hebt sowieso elke dag iets om naar uit te kijken. Kun je weer eens wat anders op je verlanglijstje zetten dan een stressbal.