Top

Practice What You Preach: bevorder je concentratie door geregeld te bewegen

In onze rubriek ‘Practice what you preach’, gaat een medewerker van Tsuru elke keer aan de slag met een van onze eigen adviezen. Dat moet ons als gezondheidsplatform wel makkelijk afgaan. Toch?

In deze blog gaat bedrijfspsycholoog Iris Beeren aan de slag met het leefstijlgebied ambitie:

Onwijs leuk om jullie meer te vertellen over het advies dat ik heb opgevolgd om mijn focus te versterken. Ik denk dat mijn situatie voor veel mensen toepasbaar is, dus wie weet zou dit advies jullie ook kunnen helpen!

Het afgelopen jaar heb ik als een grote uitdaging ervaren. Normaliter ben ik iemand die gewend is om altijd op pad te zijn, veel te bewegen en daarnaast bezig te zijn met veel verschillende taken. Het zal niet als verrassing komen dat een zittende werkdag uitdagend voor mij kan zijn. Omdat ik merk dat ik vaak korte concentratiebogen heb als ik mijn dag grotendeels zittend doorbreng, ben ik voor het volgende advies gegaan:

Bevorder je concentratie. Blijf niet langer dan drie kwartier zitten en beweeg even.

Regelmatig bewegen is goed voor de cognitieve functies van het brein. Je aandacht verbetert, je geheugen vaart er wel bij en het vermogen om te focussen neemt toe. Het is zelfs zo dat krimp in bepaalde delen van je hersenen wordt tegengegaan.

Regelmatig bewegen is goed voor je cognitieve functies van het brein. Zo is uit wetenschappelijke studies gebleken dat je aandacht verbetert, je geheugen een boost krijgt en je vermogen om te focussen groeit. Het is zelfs bewezen dat krimp in bepaalde hersengebieden wordt tegengegaan. Kortom, een hele goede manier om je brein fit te houden. Ik werd hier erg enthousiast door, daarom ben ik ijverig aan de slag gegaan om meer beweging in mijn werkdag te integreren.

Ben je benieuwd hoe ik dit advies heb uitgevoerd? Hieronder heb ik een kort stappenplan gemaakt:

  • Maak een dagplanning.

Aan het begin van mijn dag maak ik een lijstje met de taken die ik die dag wil afmaken. Taken die veel denkwerk vereisen plan ik in de ochtend, omdat ik dan over het algemeen meer energie heb. Makkelijkere taken plan ik later op de dag, omdat ik die ook goed kan uitvoeren wanneer ik minder aandacht heb. Wanneer ik mijn taken over de dagdelen verdeeld heb, deel ik ze op in blokken van 45 minuten.

Multitasken werkt voor mij niet, dus ik probeer echt met één taak tegelijk bezig te zijn. Ondanks dat sommige mensen denken dat ze wel effectief kunnen multitasken, zou ik je aanraden om echt maar één taak tegelijk uit te voeren. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat multitasken niet effectief is omdat onze hersenen niet de capaciteit hebben om onze aandacht op meerdere cognitieve taken tegelijk te richten. Het kost je brein aardig wat energie om tussen taken te wisselen. Hoe meer je dat van je hersenen vraagt, hoe meer verloren energie je hebt. Dat is zonde!

  • Bedenk hoe je wil bewegen, wanneer, en hoe lang.

Ik wissel korte met lange pauzes af, en bedenk van tevoren hoe lang de pauze zal duren. De eerste twee pauzes zijn kort, ongeveer 10 minuten, en de derde pauze plan ik wat langer in, ongeveer 30 minuten. Soms heb je wel de neiging om toch nog héél even door te gaan, maar ik verplicht me echt om me aan dit schema te houden. Dit patroon herhaal ik gedurende de hele werkdag. In de korte pauzes loop ik bijvoorbeeld naar het koffiezetapparaat op en neer of pak ik een glas water. Ook probeer ik wat rek- en strekoefeningen uit op mijn stoel. Mocht je dit ook wat lijken, dan staan er op YouTube heel wat korte workouts die je vanaf je stoel kunt doen (Zoek op: chair yoga).

In de langere pauzes loop ik een rondje buiten. Daarnaast probeer ik telefoongesprekken lopend te doen en probeer ik vergaderingen waar geen beeld bij nodig is ook wandelend te doen. Ik merk vaak dat ik op meer ideeën kom juist als ik in beweging ben. Een win-win situatie dus! Je krijgt beweging, vangt op goede dagen wat zonlicht op en daarnaast heb je een nuttig gesprek. Andere tips die Tsuru gaf waren om een kleiner glas te gebruiken zodat je regelmatiger naar de kraan loopt om water bij te vullen, om vragen aan collega’s niet te mailen maar om naar zijn of haar bureau te lopen om het direct te stellen of door naar het toilet te gaan op een andere verdieping en de trap te nemen. Allemaal waardevolle tips wanneer je op kantoor werkt!

Het resultaat

Sinds ik meer ruimte in mijn werkdag heb gemaakt om regelmatig te bewegen, merk ik dat ik aanzienlijk meer energie heb, zowel gedurende als aan het einde van de dag. Ook merk ik dat ik meer gedaan krijg omdat ik duidelijk meer focus heb in de 45 minuten waarin ik aandachtig en doelgericht aan mijn taken werk. Ik gebruik mijn tijd efficiënter en krijg daarom meer gedaan in minder tijd. Lijkt dit je ook wat, dan zou ik het zeker eens uitproberen. Succes, en vooral veel plezier!