Top

Practice What You Preach: elke dag een compliment geven

In onze rubriek ‘Practice what you preach’, gaat een medewerker van Tsuru elke keer aan de slag met een van onze eigen adviezen. Dat moet ons als gezondheidsplatform wel makkelijk afgaan. Toch?

In deze blog gaat klinisch psycholoog en gezondheidsexpert drs. Jessy Brouwers aan de slag met leefstijlgebied ambitie:

Ik heb gekozen voor het advies:

Geef een collega eens een compliment. Dit compliment hoeft maar iets kleins te zijn, zoals: ‘Fijn dat je mij regelmatig helpt’, of ‘Goed gedaan gisteren in de vergadering’, of ‘Je ziet er fit uit’.

Waarom ik specifiek voor dit advies heb gekozen?

Vaak betrap ik me erop dat ik er te vanzelfsprekend vanuit ga dat een ander wel snapt dat ik het goed bedoel, dat ik soms makkelijker kritiek geef en dan vergeet te zeggen wat er wel goed gaat. Het gekke is dat ik zelf veel meer geïnspireerd raak wanneer ik complimenten krijg en dan zelfs meer open sta voor kritiek. Zo ook als iemand dankbaar is voor iets wat ik doe, dat stimuleert mij om meer te doen. Het lijkt zo voor de hand liggend om een ander dus meer complimenten te geven. Daarom heb ik hier nu elke dag bij stilgestaan.

Een compliment heeft echt effect

(Bron Boothy,E.et.al (2021) Harvard Business Review)

Over het algemeen onderschatten mensen wat het effect is van het geven van een compliment. Een complimentje krijgen is altijd leuk, terwijl we deze maar weinig weggeven. Het blijkt dat het zelfs niet uitmaakt of het gaat om vrienden of vreemden. Uit navraag bij proefpersonen blijkt dat er een soort vooroordeel bestaat. ‘De ander kan zich opgelaten voelen’. ‘Ik sta misschien voor gek als ik een compliment geef’. ‘De ander vindt mij een slijmbal.’

Op het moment dat je je realiseert dat het gaat om goede bedoelingen is het makkelijker om een compliment te geven: het gaat om de ander en minder om jezelf.

Het betekent dus veel voor een ander om complimenten te ontvangen en dit geldt omgekeerd natuurlijk ook voor jezelf. Een complimenteuze attitude roept ook omgekeerd  bevestigende reacties op. Hetzelfde principe geldt ook voor het uiten van dankbaarheid. We voelen ons gewaardeerd en gezien bij het krijgen van complimenten en dankbaarheid. Het maakt relaties betekenisvoller, op welk niveau dan ook. Dus niet alleen bij partners, familie en vrienden, maar ook bij collega’s en relatief vreemden.

(De Psycholoog. April 2021)