Prikkelbaar of pessimistisch tijdens de coronacrisis? Dit kun je ertegen doen
Je kunt in de huidige coronacrisis veel emoties voelen. De meest voor de hand liggende zijn wellicht angst en bezorgdheid. Maar de kans is ook reëel dat je wat prikkelbaar bent. Je voelt voornamelijk irritatie. Om beter met die emotie om te gaan schreef klinisch psycholoog drs. Jessy Brouwers deze blog:
Heb jij ook zo’n kort lontje de laatste tijd? Vind jij het ook allemaal zo onrechtvaardig wat er gebeurd? We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje: we ervaren allemaal dezelfde onzekerheid. Maar langzaam tekenen zich verschillen af: hoor je wel of niet tot de risicogroep? Ben je meer eenzaam dan de ander? Heb je meer of minder bewegingsvrijheid? Maar misschien nog wel de belangrijkste factor is: zijn voor jou de economische/financiële consequenties meer voelbaar dan voor de ander?
Daarnaast zie je steeds meer het verschil tussen mensen die wat meer optimistisch en minder bang zijn en de pessimisten onder ons. Het kan je ergeren dat mensen zich niet aan de voorschriften houden of hier laks mee omgaan, waardoor jij gedwongen bent je aan te passen en thuis te blijven. Het blijkt dat mensen die optimistisch van aard zijn en minder bang zijn zich over het algemeen gelukkiger voelen en veerkrachtiger zijn. Vooral de veerkracht heb je nodig om op een goede manier door deze tijd te komen. Nu kun je jezelf niet zomaar veranderen, maar je kunt met verschillende eigenschappen wel anders omgaan.
Ben je een pessimist? Is het glas voor jou meestal halfleeg? Probeer jezelf te betrappen op alle enigszins zwaarmoedige gedachten, sta daar even bij stil en ben creatief in het bedenken van een positieve gedachte. Het voelt wat gemaakt, maar het helpt je om jezelf te trainen iets positiever te worden. Daarnaast is het zo dat wanneer je nou eenmaal de aanleg hebt om zaken negatief te interpreteren het goed is om negatieve dingen, voor zover mogelijk, uit de weg te gaan. Een voorbeeld: niet vaker dan twee keer per dag naar het nieuws luisteren, en let dan vooral op de kwaliteit. Volg dus officiële nieuwsbronnen (het journaal) en informatie die verspreid wordt door experts. Een ander voorbeeld is spitsuren in de winkel vermijden.
Misschien ben jij wat voorzichtiger dan gemiddeld, maar als jij je daar goed bij voelt dan blijf dit ook vooral doen! Het gaat erom dat je rustig en veerkrachtig blijft zodat je mentale conditie op peil blijft.