Top

Problemen met doorslapen? 6 tips om ’s nachts minder wakker te worden

Het kan voorkomen dat je moeite hebt met in slaap vallen aan het begin van de nacht, of juist moeite hebt met wakker worden aan het begin van de ochtend. Dat is natuurlijk vervelend, maar het wordt nog vervelender als jouw slaapproblemen zich juist in het midden van de nacht voordoen. Je kunt namelijk opeens klaarwakker zijn, terwijl de wekker pas over een paar uur gaat. Wat doe je dan?

Dit kan natuurlijk altijd eens voorkomen, en dan is het geen reden tot paniek. Soms slaap je een nachtje wat minder, dat haal je ergens later in de week wel weer in. Maar wat als je meerdere keren per week uit het niks opeens de slaap niet meer kan vatten? Dan heb je een probleem met doorslapen.

’s Nachts wakker zijn is niet fijn. De extra waakzame uren kun je namelijk niet benutten, omdat je nog probeert in slaap te vallen. Je hebt er dus niks aan. Wat kun je doen om ’s nachts wakker liggen zoveel mogelijk te voorkomen? Hier volgen 6 tips:

-Drink geen water meer voor het slapen gaan. Je wordt vaker wakker ’s nachts omdat je naar de wc moet, en de kans bestaat dat je niet meer in slaap valt. Maar water drinken is natuurlijk wel gezond, en als je ’s avonds dorst hebt kun je moeilijk met dorst naar bed gaan. Maar dat hoeft ook niet! Zorg dat je overdag voldoende water drinkt, zodat je ’s avonds niet nog extra water hoeft te drinken. Een goed idee is om een grote fles water voor overdag te hebben, die je rond de avond helemaal leeg hebt gedronken.

-Als je last hebt van je omgeving tijdens het slapen, overweeg dan een slaapmasker en/of oordopjes. Je kunt je omgeving nu eenmaal niet beïnvloeden, maar op deze manier kun je er wel op anticiperen. Oordopjes zijn natuurlijk handig als je bijvoorbeeld naast een drukke straat woont. Een slaapmasker moet je dragen als je altijd wakker wordt zodra het een klein beetje licht wordt.

-Vermijd alcohol, ook al helpt het je met inslapen. Je valt er makkelijk mee in slaap, waardoor je misschien denkt dat alcohol je helpt met slapen. Maar juist als je problemen met doorslapen hebt, is alcohol funest. Dus ook geen slaapmutsje meer nemen, later in de nacht betaal je er de rekening voor.

-Als je wakker ligt, wees dan niet bang om even uit bed te stappen. Zo voorkom je een neerwaartse spiraal die je in bed zou krijgen als je maar blijft liggen woelen omdat je de slaap niet kan vatten. Maar let wel op dat je niet op je telefoon gaat kijken of de televisie aanzet (misschien wel een idee om geen telefoon en televisie in je slaapkamer te hebben). Vermijd überhaupt licht en lampen. Een klein leeslampje om iets te lezen mag wel. Sowieso is even lezen goed als je niet kan slapen. Maar kies dan niet voor een spannend boek, maar juist iets kalmerends.

-Negeer de wekker. Hoe langer je wakker ligt, hoe meer je naar de wekker gaat kijken. En dat levert stress op. Die stress zorgt er dan weer voor dat je niet meer in slaap valt. Doorbreek deze cyclus, draai je wekker om.

-Wees activer overdag. Als je zowel fysiek als mentaal moe bent zodra je naar bed gaat, dan zal de slaapkwaliteit veel beter zijn. Maar let op! Ga niet intensief sporten vlak voor het slapengaan, want je lichaam moet ook de tijd krijgen om af te schakelen. Mocht je dus de hele dag nog niet hebben kunnen sporten, haal het dan niet vlak voor bedtijd in, tenzij je kiest voor hele lichte oefeningen. Maar stel het anders uit tot de volgende dag, zodra je meer tijd hebt.