Slaap er een nachtje over
Het vermijden van prikkels leidt tot een betere nachtrust. Met deze slaaptips kun je al kleine aanpassingen in je slaapomgeving realiseren.
Je omgeving heeft een grote invloed op je nachtrust. De ideale slaapomgeving geeft rust en comfort, wat het proces van slapen een stuk makkelijker maakt. Met kleine aanpassingen kun je dit al bereiken. Zo bepaalt licht en donker grotendeels je slaap- en waakritme, maar kun je ook spelen met kleuren en temperatuur.
Vermijd prikkels
Een donkere, schone en stille slaapomgeving is belangrijk voor een fijne nachtrust. Een goede ventilatie speelt een grote rol, zodat het kooldioxidegehalte niet te hoog wordt. Een temperatuur van rond de 16-18 graden werkt het beste. Sommige kleuren kunnen je slaap enigszins beïnvloeden, maar uit onderzoek blijkt dat blauw het meest rustgevend is. Je kunt je lichaam een handje helpen door van tevoren het licht te dimmen en de tv op tijd uit te zetten: hierdoor wordt de aanmaak van het stofje melatonine bevorderd, dat verantwoordelijk is voor het slaap- en waakritme. Leg je smartphone, laptop of tablet zo ver mogelijk weg, zodat je niet de neiging krijgt om erop te gaan kijken.
Zorg voor comfort
Een goed matras en kussen wordt ook vaak onderschat. Door bij de aanschaf hiervan rekening te houden met je gewicht, favoriete slaaphouding en voorkeur voor hardheid van het matras, slaap je vast een stuk comfortabeler. Probeer in je kamer ook niet teveel werk-gerelateerde activiteiten te doen. De kans is namelijk groot dat je slaapkamer daardoor meer gaat veranderen in een woon-werkkamer, met als resultaat dat je minder goed slaapt.
‘The best way to see what tomorrow brings is to sleep through the night’
Hoe je opstaat, bepaalt veel voor de rest van de dag. Een aangename, rustige melodie is vaak beter dan een hard en onrustig geluid. Uit onderzoek is gebleken dat de wekker fungeert als een soort conditionering: het traint als het ware je reactie op het signaal. Je lichaam kan beter wennen zodra je meteen uit bed gaat na het afgaan van de wekker. Daardoor begin je de dag energieker én ervaar je het opstaan minder als een struggle. Door te snoozen raken je lichaam en geest in de war, want met de gedachte ‘ik kan nog 5 minuten blijven liggen’ is de neiging groot om na het volgende signaal weer 5 minuten te blijven liggen. Je hersenen linken het signaal dus niet direct aan het opstaan.