Top

Twijfel je tussen een warme of koude douche? Overweeg een wisseldouche

Sommige mensen zweren erbij: de dag beginnen of eindigen met een koude douche. Je moet er natuurlijk van houden. Sommigen omarmen met liefde de kou, terwijl anderen met tegenzin de doucheknop de blauwe kant op draaien. Maar ja, het zou goed voor je moeten zijn. (Klapper)tanden op elkaar dus, en even doorbijten.

Maar is dat wel altijd nodig? Zitten er ook voordelen aan warm douchen? En zijn er nog meer manieren om te douchen? Op al deze vragen geldt het antwoord ‘ja!’. Hoe ingewikkeld iets simpels als douchen blijkbaar kan zijn.

We spenderen wekelijks toch veel tijd onder onze douchekop, dus dan is het wel handig om even stil te staan bij de gevolgen die douchen heeft op je gezondheid. Het veroorzaakt namelijk meer dan alleen je lichaamsgeur verbeteren.

-Een warme douche:

Je hoeft geen schuldgevoel te hebben als je graag warm doucht. Warm douchen kan namelijk een wonder zijn tegen stress. Het is rustgevend omdat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt, wat stress verlicht. Dus als je last van stress hebt en daarnaast niet graag onder een koude douche staat, wees dan lief voor jezelf en draai de temperatuur iets hoger.

Daarnaast is een warme douche ook aan te raden als je last hebt van stijve spieren. Warm water versoepelt je spieren. Als je dus bijvoorbeeld veel last hebt van stijfheid in je nek, rug of schouders, ga er dan eens mee onder een warme straal water staan.

-Een koude douche:

De koude douche is weer beter aan te raden als je je wat sloom voelt. Dus als jij het type bent die ’s ochtends bijna kruipend de deur uitgaat, dan kan de koude douche je wakker genoeg maken. Heb je nu echt een hekel aan koud douchen, dan kun je er ook voor kiezen om alleen de laatste minuut even voor koud te kiezen.

Ook je huid speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een temperatuur. Aangezien een warme douche je eerder uitdroogt, kun je beter koud douchen als je vaak last hebt van een droge huid.

Een wisseldouche:

Kun je niet kiezen tussen warm of koud douchen? Goed nieuws! Dan kun je bij dezen kiezen voor de wisseldouche, waarbij je zoals de naam doet vermoeden steeds van koud naar warm wisselt. Dit is goed voor je bloedcirculatie en weerstand. Je krijgt namelijk meer tolerantie voor temperatuurverschillen. Door de verschillen in temperatuur trekken je bloedvaten en spieren samen. Het belangrijkste tijdens een wisseldouche is dat je altijd eindigt met koud water. Dat sluit je poriën namelijk.

Uiteindelijk moet je je afvragen wat je wilt bereiken als je de douchecabine instapt. Wil je even een opkikkertje? Douche dan koud. Wil je even ontspannen? Douche dan warm. Combineer beide voor optimaal resultaat. Zolang je je handdoek maar nooit vergeet klaar te hangen, want anders ervaar je een metaforische ‘koude douche’.