Top

Verbeter je veerkracht door mindful te leven met deze 5 tips

Bewust en aandachtig leven in het moment is soms lastig. Weet je nog hoe je vroeger als kind helemaal op kon gaan in een spelletje? Hoe je op dat moment alleen nog maar daarmee bezig kon zijn en je daarop kon focussen en hoe goed je je voelde. In het moment leven wordt ook wel mindful leven genoemd. Klinisch psycholoog drs. Jessy Brouwers geeft vijf tips om hiermee aan de slag te gaan.

1. Het wordt steeds moeilijker om te focussen als er veel om je heen gebeurt, bijvoorbeeld door veel prikkels en afleiding, maar ook bij veel zorgen zoals nu in deze coronacrisis. We gaan steeds meer kijken naar de toekomst: deadlines, of ‘wat als’ gedachten spelen nu een steeds grotere rol. Maar we kijken ook naar het verleden met gedachten als: “Toen ging het mis, dus nu mogelijk weer”. Hiermee activeren we een stressrespons zonder dat dat nodig is. We bedenken namelijk een gevaar dat er niet is. Leer je weer, zoals vroeger, te focussen op het moment. Besteed aandacht aan wat er nu gebeurt. Stel jezelf de vragen: Wat zie ik nu? Wat hoor ik nu? Wat voel ik nu? Wat ervaar ik nu?

2. Blijf trainen met het brengen van je aandacht naar één onderwerp. Meerdere vragen die je helpen zijn als je bijvoorbeeld aan het eten bent: Wat proef ik nu? Waar ben ik nu mee bezig? Het blijkt dat onze hersenen maar in staat zijn aan één ding tegelijk te denken, dus als het je lukt vooral in het heden te blijven zal de stress die door nare ervaringen of doemdenken opkomt meer beheerst kunnen worden.

3. Train je zogenaamde ‘stop knop’. Betrap jezelf op negatieve gedachten en zeg onmiddellijk tegen jezelf “Nee, dit wil ik niet!” Als je dit alsmaar blijft herhalen zul je merken dat je controle kunt krijgen over negatieve gedachten. Je kunt jezelf helpen door op dat moment rond te kijken en goed te kijken naar wat je ziet en hoort. Adem uit en kom tot rust om vervolgens een positieve gedachte te formuleren.

4. Als je het druk hebt, maak dan een planning voor de week. Realiseer je dat je vanaf dat moment overzicht hebt en het los kunt laten. Zet het dus van je af zodat je je weer kunt richten op datgene waar je nú mee bezig bent. Als je je aandacht op het heden richt kun je bewustere keuzes maken, meer genieten en overzicht houden. We kunnen ons toch alleen maar op één ding tegelijk richten, de rest is opvulling en leidt af. We denken dat we twee of drie dingen tegelijk kunnen, maar dat is niet zo. Wel kunnen we heel snel afwisselend taken uitvoeren, maar dat is uitermate vermoeiend en geeft veel druk.

5. Betrap jezelf op veroordelingen over jezelf en stop hiermee. In plaats daarvan richt je je op je omgeving wat je op dat moment ziet, hoort of voelt. Je zintuigen laten werken in plaats van voortdurend piekeren en na te denken heeft een rustgevend effect. De oefeningen, die gericht zijn op zintuigelijke waarneming en leven in het moment moet je regelmatig trainen, net zoals een spier die sterker wordt naarmate je deze meer traint. Het kan helpen om goed rond te kijken, herhaal wat je ziet en geef datgene wat je ziet, hoort of voelt een punt: een 1 als het lelijk of irritant is en maximaal een 10 als het mooi is en een positief gevoel geeft. Dit helpt het trainen en maakt het meer concreet.