Top

Verlaag je dagelijkse hoeveelheid zout

Zout is voor veel mensen dé smaakmaker in de keuken. Het verschijnt bij velen op de keukentafel tijdens het eten, voor als het eten toch net iets te flauw is. Vaak is er tijdens het koken al zout toegevoegd, maar een beetje extra om het gerecht af te maken is meer dan welkom. Voor je het doorhebt, eet je zo elke dag steevast te veel zout.

Zout zorgt voor een hoge bloeddruk, het droogt uit, en je hebt er echt maar heel weinig van nodig in je dagelijks leven. Bijna 80% van alle Nederlanders eet te veel zout, we hebben slechts 6 gram per dag nodig. De zout schudder onaangeraakt in het specerijenkastje laten staan is al een mooie stap om minder zout te eten, maar nog steeds is de kans aanwezig dat je meer zout binnenkrijgt dan je doorhebt. Wil jij jouw zoutconsumptie dus verminderen? Ga dan aan de slag met deze tips:

-Eten bestellen of uit eten gaan is lekker en makkelijk, maar let op! Het doel van een restaurant is om jou een zo lekker mogelijk gerecht te serveren, wat vaak niet gezond is. Nergens op hun menukaart zullen ze schrijven over hoeveel zout ze toevoegen, want de kans is groot dat het veel te veel is. Op papier ziet het recept er misschien gezond uit, maar qua zout haal je zomaar het paard van Troje binnen.

-Kies in de supermarkt zelf de ingrediënten. Ook hier geldt, alles dat voorverpakt is, kan veel zout bevatten. Vergeet niet dat er zelfs zout in brood zit, dan kun je nagaan hoeveel er in een voorverpakte maaltijd zit. Bij pure ingrediënten kun je zélf de hoeveelheid zout bepalen. Mocht je kiezen voor iets waar per definitie zout in zit, bekijk dan eens of er meerdere versies van hetzelfde product zijn. Je kunt met behulp van het voedingsetiket de versie met het minste zout kiezen.

-Breid je kruidenrekje uit. De tijd van alleen zout en peper zijn we allang ontgroeid, als je kijkt naar de hoeveelheid kruiden in de supermarkt. De keuze is reuze! Flauw eten? Niet als je leert om met andere (gezondere) kruiden te koken. Ben je geen kruidenkunstenaar? Geen zorgen! Het Voedingscentrum heeft een uitgebreide lijst van kruiden, en hoe je ze moet gebruiken. Je leest het hier. Ook groenten als ui en knoflook helpen om een andere sterke smaak toe te voegen die niet zout is.

-Bouw het zoutgebruik langzaam af. Misschien smaakt het eten met minder zout in eerste instantie vrij flauw, en kies je daarom weer snel voor toch een extra snufje zout tijdens het koken. Probeer het toch vol te houden om geen zout te gebruiken. Na een tijdje merk je dat je het zout niet meer mist, en opeens ervaar je de subtielere smaken van je voedsel beter. Dat komt omdat je smaakpapillen langzaam zijn veranderd. Maar om dit effect te bereiken, zul je het wel een tijd moeten volhouden.

-Vermijd zoute snacks! Als je dan toch graag maaltijden eet met veel zout, dan kun je in ieder geval je zoutconsumptie gedurende de dag omlaag brengen. Veel snacks hebben als voornaamste omschrijving dat ze zout zijn. Zoute nootjes, chips, pretzels, etc. Door deze zoute snacks zul je jouw zouttolerantie nooit afbouwen, omdat het zout niet eens subtiel is. Kies liever voor frisse groenten en fruit.

Lees ook: Verlaag je dagelijkse hoeveelheid suiker