Verschillende soorten honger
Volgens het boek (H)erken je honger zijn er verschillende soorten ‘honger’ die een achterliggende oorzaak hebben. Hierbij speelt gedrag en emotie een belangrijke rol. Lees en (h)erken de verschillen!
Je lichaam geeft meestal aan wanneer het tijd is voor eten. Het begrip honger wordt daarom vaak verward met trek, terwijl trek betekent dat je zin hebt in iets. Hoewel dit verschil duidelijk is, beschrijft diёtist Marie-José Torenvliet meerdere soorten ‘honger’ in haar boek (H)erken je honger.
Maag- en darmbewegingen
Soms rommelt je maag zomaar, terwijl je geen honger hebt. In dit geval kunnen luchtbellen in je maag- en darmen of te weinig drinken de oorzaak zijn, beide aangeduid als luchthonger en valse honger. Misschien wil je alleen maar ergens op kauwen: dit wordt kauwhonger genoemd. Door vaker hard brood of crackers te eten, kun je het kauwgehalte vergroten.
Concentratie en zintuigen
Heb je de hele dag door trek? Bij deze constante honger vraagt je lichaam om suikers. Vaak is het niet je lichaam, maar je brein die hunkert naar voedsel. Zit je veel achter de computer op het werk, dan ervaar je misschien na een tijdje concentratiehonger: je wilt iets zoets. In dit geval hebben je hersenen brandstof nodig. Het is vergelijkbaar met trek, maar het verschil is dat dit type honger na een wandeling in de buitenlucht weer over is. Bij zintuigenhonger word je verleid door mooie kleuren en lekkere geuren van eten. Ruik je versgebakken brood, dan krijg je automatisch trek.
Verveling en slaapgebrek
Na een feestje kan afterpartyhonger de kop opsteken. Misschien heb je eerder op de dag al ongezond gegeten, waardoor dit getriggerd wordt. Hoe dan ook: je wilt vet, en het liefst ook zout eten. Dit komt door een combinatie van slaapgebrek en alcohol, die beide je eetlust laten toenemen. Ook verveling kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten dan goed is, omdat je hersenen prikkels missen. In plaats van te eten, kun je ontspanningsoefeningen inlassen. Afleiding is het toverwoord!
‘If hunger is not the problem, then eating is not the solution’
Emotie en bewegen
Emotie-eten hangt samen met je mentale toestand. Eten is dan een manier om je emoties te compenseren (verdriet, stress) of te vergroten (vrolijkheid). Een andere kant is gewoontehonger: ook dit heeft met gedrag te maken. Stel dat je gewend bent om altijd een calorierijk toetje te nemen na een verzadigende maaltijd. Wat gebeurt er als je dit vervangt door iets voedzaams, of een blokje om loopt? Een gebrek aan beweging kan namelijk ook leiden tot beweeghonger. Je honger- en verzadigingsmechanismen zijn dan uit balans.
Hormonen en vermoeidheid
De meeste vrouwen zullen hormonale honger herkennen. Door hormoonschommelingen kun je meer trek krijgen in suikers, zoals chocolade. Vermoeidheidshonger treedt op door te weinig slaap. Dit herken je aan de middagdip of after-dinnerdip, waarbij een powernap meer goed doet dan suiker.
Veel soorten ‘honger’ hebben dus een achterliggende oorzaak. Deze oorzaak werkt verkeerde voedingskeuzes in de hand, waardoor je lichaam hier aan gewend raakt. Genoeg drinken, bewegen en slapen dempt je ‘honger’, evenals een gevarieerd voedingspatroon met een goede balans in vezels en eiwitten. Is er sprake van een rommelende maag? Bedenk dan welke soort honger je hebt, en neem desnoods een gezond tussendoortje mee.