

Volkorenbrood, of toch niet?
Wit brood wordt vaak als waardeloos gezien, en volkorenbrood juist als sterk, gezond en stevig. Wat is dan het verschil met bruin brood?
Brood is maar ingewikkeld. In de volksmond wordt tarwebrood vaak bruin brood genoemd. Met brood dat eruit ziet als bruin brood kan gesjoemeld zijn, omdat er soms een bruine kleur (mout) aan wordt toegevoegd of maar voor een klein deel uit vezels bestaat. De uitspraak ‘hoe donkerder het brood, hoe beter’ gaat dus niet altijd op.
Doolhof van meel
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel, waardoor het de meest gezonde broodvariant is. Het bevat namelijk alle stoffen die de graankorrel te bieden heeft en is daardoor goed voor je stoelgang. Bij wit brood zijn bijna alle voedingswaarden er uit gezeefd, waardoor je witte bloem overhoudt. Als je dit combineert met een klein percentage spelt (tarwe) of volkorenmeel kun je er ook bruine broodjes mee bakken. Hoe groot die percentages zijn, is meestal een raadsel.
‘Most brown bread is merely white with a fake tan’
Echt of nep volkoren
Aan meergranenbrood zijn vaak pitjes en zaden toegevoegd, wat eigenlijk te vergelijken is met chiazaad in je yoghurt. Elk zaadje verhoogt weliswaar de voedingswaarde, maar toch is het geen vervanging voor de vezels die je eigenlijk nodig hebt. Het is moeilijk om met het blote oog het echte volkorenbrood van de ‘neppe’ variant te onderscheiden, daarom kan het geen kwaad om de ingrediëntenlijst te bestuderen als je écht gezond brood wilt. Je komt er alleen achter als je jezelf gaat verdiepen in wat er precies in zit.
Bij crackers werkt dit nog net even anders: daar bestaat het grootste deel uit tarwebloem, in plaats van echt volkoren zoals wel eens op de voorkant van verpakkingen wordt vermeld. Volkorenbrood wordt alleen gemaakt van 100% volkorenmeel, en dit zou ook moeten gelden voor alle andere ‘volkoren’ producten. Dat maakt ons leven een stuk makkelijker.