Waarom het begrip ‘geluk’ zo ongrijpbaar is
In de media wordt veel gesproken over het begrip ‘geluk.’ De toenemende obsessie met geluk kan juist ook een tegenstrijdige werking hebben. Daarom maakt dit begrip steeds vaker plaats voor zingeving.
Gekeken naar cijfers van het CBS, zijn Nederlanders een gelukkig volkje. Toch is het aantal zelfhulpboeken- en apps over geluk fors gestegen. Het lijkt alsof gelukkig worden gelijk staat aan een succesvol, groots en meeslepend leven. Streven naar het ultieme geluk is dus het nieuwe moraal, maar wat houdt het precies in?
Hoe word ik gelukkig?
Geluk wordt bestempeld als een emotie, waardoor de betekenis voor iedereen anders kan zijn. Dit kan betrekking hebben op werk, sociale contacten en een goede gezondheid. De meesten verstaan onder geluk een tevreden, comfortabel en vaak plezierig leven met weinig stress. Dat gelukkige mensen gezonder, gemotiveerder en productiever zijn, spreekt dan voor zich. De maatschappij legt de nadruk op dat we met zijn allen 100% gelukkig moeten worden, altijd alles uit het leven moeten halen en vooral geen kansen moeten laten liggen. Daarbij moet je zelf de regie in handen nemen als individu. Kortom, aan geluk hangt dus wel een prijskaartje.
Betekenisvol leven
De laatste tijd is er steeds vaker een tegenbeweging te zien. In plaats van geluk wordt er eerder over zingeving gesproken. Auteur en psycholoog Emily Esfahani Smith beschrijft het al in haar boek De kracht van betekenis. Haar visie is dat het najagen van geluk mensen alleen maar ongelukkiger maakt, puur omdat de druk om gelukkig te zijn zo groot is. In de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je leven betekenis heeft. Hiervoor hanteert ze vier richtlijnen:
– Een doel hebben
– Sociale contacten
– Verhaal van je leven maken
– Transcendente ervaringen opdoen
Transcendente ervaringen kunnen momenten zijn waarop je ontroerd raakt en je ego even laat voor wat het is, zoals luisteren naar mooie muziek en genieten van de zonsopgang. Wil je meer betekenis geven aan je werk? Kijk dan vooral naar het doel. De meeste bedrijven bieden een dienst of product aan, die in een bepaalde behoefte voorziet of een probleem oplost. Op welke manier draag jij daar een persoonlijk steentje aan bij?
Geluk is welbevinden
Drs. Jessy Brouwers beschrijft sociaal welbevinden, psychologisch welbevinden en emotioneel welbevinden als graadmeter voor mentale gezondheid, en daarmee ook geluk. Hoe fit je geest is, kun je namelijk op verschillende manieren meten. In welke mate kun je omgaan met tegenslagen en stress, goede voornemens nastreven, in control zijn en genieten van wat er op je pad komt? Positieve gedachten dragen hier aan bij, wat uiteindelijk ook weer een positieve invloed heeft op je welbevinden. Dit staat nog los van fysieke gezondheid.