Waarom je leefomgeving een belangrijke rol speelt voor je gezondheid
Je gezondheid verbeteren gaat gepaard met het aanleren van gezonde leefstijlgewoontes. Grotendeels natuurlijk waar. Toch is je leefomgeving daarin een onderschatte factor die wat meer aandacht verdient.
Je gezondheid en leefomgeving hebben een belangrijke connectie met elkaar. In deze blog lees je waarom – en hoe dit gestimuleerd kan worden.
Blue Zones
In tegenstelling tot wat je zou denken, streven mensen uit de zogehete ‘Blue Zone gebieden’ gezondheid niet echt na. Ze leven gezond omdat ze zich in de juiste omgeving bevinden. Dat zegt Dan Buettner, die maar liefst 15 jaar lang de Blue Zone gebieden in de wereld heeft bestudeerd. De mensen die het oudst worden hebben weinig technologie in huis, werken in hun moestuin en zijn het gewend om te wandelen. Ze bewegen als het ware natuurlijk in en rondom hun woongebied.
Lees ook: Stop met zoeken naar een lang en gelukkig leven. Dit zijn de 4 belangrijkste pijlers
Gemak dient de mens
Hoe contrasterend is dit met onze huidige Westerse maatschappij, waarin een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht belangrijke issues zijn. Juist de dingen die ons afleiden of voor gemak zorgen, weerhouden ons ervan om op een natuurlijke wijze gezond te leven. We pakken de auto naar het werk en/of de sportschool, duiken even snel de supermarkt in om boodschappen te doen (of we laten het thuisbezorgen) en de technologische mogelijkheden zijn eindeloos.
Platteland vs. stad
Uit een wereldwijde studie blijkt overgewicht op het platteland sneller toe te nemen. In steden lijkt het makkelijk om aan ongezond voedsel te komen, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor gezonde voeding en recreatieve lichaamsbeweging. Met name voor hoogopgeleiden, die zich vaker in de stad vestigen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg trottoirs en fietspaden, hippe gezonde foodbars, meer- en een gevarieerder sportaanbod en er staan vaak sporttoestellen in een park waar mensen gebruik van kunnen maken.
Mensen met overgewicht en een laag inkomen trekken in Nederland meer naar de buitengebieden toe, waardoor dit minder toegankelijk voor hen is. Voor deze bevolkingsgroep is gezonde voeding duur, maar het speelt ook mee dat deze groep moeilijker te bereiken is door het gebrek aan winkelcentra in deze gebieden.
Volgens Buettner zit het geheim van gezond leven zeker niet alleen in een individuele verantwoordelijkheid, maar juist in een omgeving die je in staat stelt om te bewegen zonder dat je erbij na hoeft te denken. Een omgeving fiets- en wandelvriendelijk maken speelt daarbij een belangrijke rol. “Ik denk dat het antwoord is om onze steden te ontwerpen voor mensen”.