Waarom nemen sommige werkgevers slaaptekort niet serieus?
Een slaaptekort heeft gevolgen voor de productiviteit en gezondheid van medewerkers. Toch is er nog steeds te weinig aandacht voor. Echter zijn slaapproblemen onder werknemers een groter probleem dan vaak wordt gedacht.
Meld jij jezelf ziek als je griep hebt? Daar zullen de meeste collega’s en werkgevers niet vreemd van opkijken. Maar je ziek melden omdat je moe bent en een aantal nachten slecht hebt geslapen? Nee, dat doet werkend Nederland niet. Echter zijn slaapproblemen onder werknemers een groter probleem dan vaak wordt gedacht.
Weinig aandacht
Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Hoe komt het dat er zo weinig aandacht voor is? Hier zijn vooral drie redenen voor:
– Het bespreekbaar maken van slaapproblemen wordt als vervelend ervaren door de werknemer.
– Slaapproblemen worden niet als een serieus probleem gezien.
– Er is nog te weinig bewustzijn over de effecten van slaaptekort op het werk.
70% van de medewerkers geeft aan slaapproblemen vooral te zien als een privéaangelegenheid, zonder dat de werkgever hier invloed op heeft.[1] Hierdoor signaleren werkgevers slaapproblemen minder snel of zelfs helemaal niet. Het gegeven dat deze slaapproblemen voornamelijk ontstaan door problemen op het werk, laat al zien dat het niet zo’n privéaangelegenheid is als dat het lijkt. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.[2]
Slechter functioneren
De gevolgen van slaapproblemen zijn niet mis. 64% van de werknemers geeft aan slechter te functioneren op het werk door een gebrek aan slaap. Met name concentratieproblemen spelen een grote rol bij verminderd functioneren, namelijk bij 59% van de werknemers. Hierdoor worden er ook werkelijk fouten gemaakt. Ongeveer 25% geeft aan door vermoeidheidsklachten fouten gemaakt te hebben in zijn of haar werkzaamheden. Uiteindelijk heeft dit ook gevolgen voor de Nederlandse economie. Geschat wordt dat slaapproblemen bij werknemers zo’n 3 tot 4,5 miljard euro per jaar aan kosten met zich meebrengen.
Serieus probleem
Slaapproblemen onder werknemers vraagt dus om een serieuze aanpak. Slechts 10% van de bedrijven in Nederland doet dit actief. Hier mogen andere bedrijven zeker een voorbeeld aannemen. Denk aan mogelijkheden voor een powernap op kantoor, slaapworkshops of andere interventies gericht op slaap.
De eerste, en meest belangrijke stap is vooral om het bespreekbaar te maken. Een werkcultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om open te communiceren, is erg belangrijk om slaapproblemen aan te kunnen pakken.
[1] ArboNed (2016), Slaaptekort ondergeschoven probleem werkend Nederland.
[2] Zilveren Kruis (2016). Effecten slaapproblemen op werk onderschat.