Top

Wat kun je als werkgever tegen diabetes doen?

Het aantal diabetespatiënten in Nederland stijgt problematisch snel. Volgens het Diabetes Fonds hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, wat neerkomt op 1 per 14. Elke week komen daar nog eens duizend nieuwe mensen bij. Daarnaast zal er ook nog een groep mensen zijn die niet weet dat ze het hebben. Cijfers van het RIVM geven zelfs aan dat in 2040 er ruim 1,4 miljoen Nederlanders met diabetes zullen zijn.

Het is dus echt geen obscure ziekte die alleen maar ontzettend ongezonde mensen treft, maar een ziekte met grote gevolgen. Welke?

Eén van de belangrijkste zijn hart- en vaatziekten (10 tot 43% van alle patiënten). Ook de nieren kunnen lijden door diabetes (5 tot 40% ervaart nierschade). Zelfs oogproblemen (4 tot 46% van de patiënten) en dementie door diabetes (8%) behoren tot de risico’s.

Besteed aandacht aan diabetes

Met deze hoge cijfers is het geen wonder dat er tegenwoordig steeds meer aandacht aan diabetes gegeven wordt. Vooral omdat er een heel belangrijk aspect aan kleeft: het is te voorkomen, en het is omkeerbaar! Belangrijke kanttekening wel: dit geldt echter alleen voor diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes (negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2).

Ook op de werkvloer kan aandacht worden besteed aan het voorkomen of omkeren van diabetes type 2. Het heeft namelijk allemaal te maken met een gezonde leefstijl. Maar kun je als werkgever op een makkelijke en toegankelijke manier dit bevorderen? En zo ja, hoe? Immers, gezonde werknemers – vrij van suikerziekte – zorgen voor meer  productiviteit en een dalend ziekteverzuim. Zowel de werkgever als de werknemer profiteert hiervan.

Maak het bespreekbaar

Daarom is openheid van enorm belang. Zorg dat jij als werkgever diabetes bespreekbaar maakt. Medewerkers nemen diabetes immers mee naar hun werk. Daar moeten zij goed letten op wanneer ze eten, en wanneer ze hun bloedglucosewaarden moeten meten. Dat kan soms op moeilijke momenten zijn, zoals tijdens een belangrijke vergadering. Toon begrip zodat iedereen zich thuisvoelt in een steunende werkomgeving. Geef medewerkers de ruimte om eventueel iets te eten of zich kort terug te trekken. Niet iedere werkgever voelt zich hier even comfortabel mee. Met een begripvolle houding verminder je deze problemen, zodat de medewerker ook zelf prettiger en beter kan doorwerken.

Wees flexibel

Diabetespatiënten zullen wat geregelder een doktersbezoek moeten inplannen. Een flexibele houding is belangrijk. Niet alleen voor eventuele doktersafspraken, maar mocht iemand zich opeens niet goed voelen, dan moet er genoeg ruimte zijn om dit op te vangen. Denk hierbij aan aangepaste werktijden, maar ook pauzes op andere tijden.

Stel gezonde keuzes beschikbaar

Naast een fijne werkomgeving creëren, kun je het als werkgever ook voor je werknemers makkelijker maken om er een gezonde leefstijl op na te houden. Dat hoeft allemaal niet heel ingrijpend te zijn. Wellicht vers fruit in plaats van vette snacks in de kantine. Een duwtje in de rug van werknemers om  dagelijks even buiten te gaan wandelen. Je kunt zelfs zogenaamde ‘wandelvergaderingen’ plannen.

Draag het ook zelf uit. Geef het goede voorbeeld!

Heb het met werknemers over het belang van een gezonde leefstijl, en draag zelf het goede voorbeeld uit door ze tegemoet te komen met deze gezonde alternatieven. Stimuleer meer beweging en een gezondere voeding om alvast stappen in de goede richting te zetten.