Top

Wat zijn de populairste gezonde goede voornemens?

Het is weer januari, en dat kan maar één ding betekenen: goede voornemens! Een jaarlijkste traditie voor velen, sommigen kijken er als een berg tegenop, en anderen vinden het een heerlijke uitdaging. Goede voornemens komen er in alle soorten en maten, van financiële voornemens (meer sparen), tot maatschappelijke voornemens (klimaatbewuster leven). Maar de meeste mensen kiezen het liefst voor een voornemen dat hun gezondheid voorop stelt.

Het is ook niet vreemd, tijdens de feestdagen eet men over het algemeen veel, wordt er nog wel eens makkelijk een extra glas wijn geschonken, en ook het sporten staat vaak op een laag pitje. Na de jaarwisseling voelen we ons dan wat lui of opgeblazen. Tijd om uit die sleur te komen! Maar wat zijn nu de meest voorkomende goede voornemens voor je gezondheid?

-Afvallen (of gezonder eten):

Als dit niet jouw goede voornemen is, dan ken je vast wel iemand die dit jaar zich aan dit populaire voornemen waagt. Niet vreemd, aangezien 50,1 procent van alle volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Maar ook mensen die geen overgewicht hebben kunnen een ongezond eetpatroon hebben. Elke avond letten op wat op je bordje belandt is dus ook een zeer verstandig voornemen. Geen wonder dat het zo populair is!

-Minder alcohol drinken:

Dit kan samenvallen met bovenstaand voornemen, namelijk willen afvallen, of gezonder willen eten (en dus ook drinken). Maar de kurk op de fles houden heeft meer voordelen. Je voelt je fitter, omdat je beter slaapt als je niet drinkt. Je gedachten worden helderder, je kunt je beter focussen, en je voelt je fitter. Dit voornemen is populair genoeg om de challenge ‘Dry Januari’ te starten, één maand lang niet drinken (of misschien wel meer…?).

-Meer bewegen:

Als je dan toch de focus legt op afvallen, dan is extra bewegen een mooie volgende stap om je voornemen een succes te maken. Maar ook hier geldt wederom, bewegen brengt meer dan alleen afvallen. Door meer te bewegen verlaag je je stressniveau en verhoog je je concentratie. Dat is handig voor mensen die het volgende voornemen hebben dit jaar:

-Gesdisciplineerd werken:

Als je fit bent, dan voel je je ook vanzelf gelukkiger. Dat helpt weer met de energie krijgen om aan de slag te gaan met successen maken dit jaar. Dat kan op je werk, maar ook met persoonlijke projecten of studies die je als hard werken ervaart. Als je deze nogal makkelijk verzaakt, dan is het van belang dat je aan bovenstaande voornemens werkt voor meer positieve energie. Zo gaat het je dit jaar namelijk wél lukken om dat project succesvol over de streep te trekken.

-Mediteren:

De wereld om ons heen verandert snel, en het is aan ons om deze snelheid aan te kunnen. Soms vergeten we daardoor bij onszelf stil te staan, en ontstaan er sluimerende stressklachten die op den duur tot ernstige gevolgen kunnen leiden (denk aan een burn-out). Mediteren is echter iets waar je de tijd voor moet (willen) nemen.

Het handige aan goede voornemens is dat je je niet hoeft te beperken tot slechts één. Als je de bovenstaande combineert, dan zul je merken dat ze elkaar allemaal versterken. Mocht je het echter prettiger vinden om maar met één goed voornemen aan de slag te gaan, dan kun je er ook voor kiezen om meer op je gezondheid te letten. En dan kom je wederom uit bij deze goede voornemens. Maar wees vooral ook creatief als je zelf andere voornemens kunt verzinnen, zolang je je er maar beter door gaat voelen. Ben jij er klaar voor om dit jaar een gezond en gelukkig succes te maken?