Top

Wat zijn de risicofactoren voor dementie, en kun je hier iets tegen doen?

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag. Wereldwijd wordt er vandaag stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer. Er wordt extra gedacht aan wat de het precies inhoudt en aan de mensen die het hebben. Het is ook een relatief veelvoorkomende ziekte. In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Zo’n 70% van alle mensen met dementie heeft Alzheimer.

In de volksmond worden Alzheimer en dementie vaak als synoniemen gebruikt. Dit klopt niet helemaal. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes. Alzheimer is één van deze ziektes. Alzheimer is vaak leeftijdsgebonden, maar niet altijd. Nederland kent 12.000 mensen met dementie onder de 65 jaar.

Genezen van dementie is onmogelijk. Maar het is wel mogelijk om het risico op dementie te verminderen door een gezonde leefstijl te hanteren. Daarvoor is het vooral belangrijk om te weten wat de zeven grootste risicofactoren zijn (bron: Alzheimer Nederland):

-Lage mentale activiteit (tijdens het leven weinig uitdagingen in werk, hobby, sociale activiteiten en opleiding).

-Roken.

-Weinig bewegen.

-Depressie.

-Hoge bloeddruk (vanaf middelbare leeftijd).

-Diabetes.

-Sterk overgewicht (vanaf middelbare leeftijd).

Rekening houden met een gezonde leefstijl lijkt volgens onderzoeken een rol te spelen in dementie voorkomen. Volgens veel onderzoekers kan zo’n 5 tot 10 procent van alle dementie op deze manier voorkomen worden. Daarnaast geldt ook dat het nooit te laat is om hier nog aan te werken, het zal nog steeds de kans op dementie verlagen.

Welke actieve stappen kun je zetten om de kans op dementie te verlagen? Wij zetten een aantal voor je op een rij:

-Niet roken en weinig alcohol drinken.

-Beweeg voldoende. Door fysieke inspanning verbetert je doorbloeding, wat positieve gezondheidseffecten heeft.

-Blijf op een gezond gewicht.

-Eet gezond. Beperk rood vlees en suiker. Kies liever voor veel groente en fruit, noten, zaden, vis en olijfolie.

-Let op je cholesterol. Een te hoog cholesterol speelt mogelijk een rol in het risico op hart- en vaatziekten, wat weer een grotere kans geeft op dementie. Als je niet weet hoe het met jouw cholesterol gesteld is, kun je het beste naar de huisarts gaan.

Lees ook: 3 eettips om je cholesterol te verlagen

Share