Wat zijn snelle koolhydraten?
Een gezonde leefstijl gaat samen met het beperken van snelle koolhydraten. Maar wat zijn deze ‘snelle’ koolhydraten nu eigenlijk? En hoe beïnvloeden ze je gezondheid?
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Het is beter voor je gezondheid om snelle koolhydraten zo veel mogelijk te vermijden. Wat zijn snelle koolhydraten en wat doen ze voor je lichaam en geest?
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn onmisbaar voor je lichaam en hersenen. Ongeveer 40% tot 70% van de dagelijkse energie bestaat uit koolhydraten. Ze komen voor in vrijwel alle voedingsmiddelen, met uitzondering van vetten, oliёn, vlees, vis en eieren. Koolhydraten zorgen voor directe energie, zodat je vitale functies op peil blijven. Hoewel vaak de stempel ‘ongezond’ op koolhydraten wordt gedrukt, is dit niet juist. Een langdurig tekort aan koolhydraten kan problemen in de stofwisseling veroorzaken. De Glycemische Index schat in hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van koolhydraten. Langzame koolhydraten laten energie langzaam vrijkomen, omdat ze boordevol voedingsvezels zitten. Daardoor hebben ze een gemiddelde tot lage Glycemische Index.
Snelle koolhydraten
De meeste koolhydraten worden echter gegeten in de vorm van suiker. Dit zijn de dikmakers waar het om gaat. Denk aan koekjes, gebak, snoep, desserts, zoet broodbeleg en frisdrank. Daarnaast heb je producten met witmeel, zoals witbrood, witte rijst en witte pasta. Af en toe kan geen kwaad, maar volkorenproducten gaan in een gezonde leefstijl altijd boven producten met witmeel. Deze koolhydraten staat er om bekend dat ze snel energie geven, maar ook weer snel voor een dip zorgen. Je zit er even vol van, maar daarna heb je ook snel weer een hongergevoel. Dit kan zorgen voor een suf gevoel en concentratieproblemen. Ze worden daardoor ook wel snelle koolhydraten genoemd. Snelle koolhydraten hebben een hoge Glycemische Index.
Wil je wat extra gezondheidswinst boeken? Producten met witmeel vervangen door volkorenproducten maakt al verschil. Benieuwd welke specifieke producten een hoge of lage Glycemische Index hebben? Lees dan deze blog.