Top

Yoga voor een ontspannen lichaam en geest

Stress is steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven. Gelukkig hebben we yoga, waarvan bewezen is dat het helpt om de gevolgen van stress op onze gezondheid te verminderen. Je hoeft geen ervaren yogi te zijn om deze voordelen te ervaren met het beoefenen van yoga. Of je nu thuis, op het werk of onderweg bent, yoga is er altijd om je te helpen ontspannen. Het enige wat je nodig hebt is een yogamat en een rustige plek om de yoga oefeningen uit te kunnen voeren.

Yoga bestaat al eeuwen en het is een krachtig hulpmiddel voor ontspanning, zowel mentaal als fysiek. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je een groter gevoel van innerlijke vrede vinden. Het beoefenen van yoga helpt bij het verminderen van stress en het ontspannen van lichaam en geest. Ook is je focus gericht op je ademhaling, wat je helpt om je lichaam te kalmeren. Zo biedt yoga vele voordelen die je algemene gezondheid een boost geven.

6 manieren waarop yoga helpt bij ontspannen

Yoga helpt lichaam en geest te kalmeren door een combinatie van fysieke beweging, adembeheersing en mindfulness-oefeningen. Hieronder beschrijven we enkele manieren waarop yoga ontspanning kan bevorderen:

  1. Lichamelijke ontspanning: het beoefenen van yogahoudingen (asana’s) zorgt voor het strekken, verlengen en versterken van verschillende spiergroepen. Deze bewegingen helpen fysieke spanning los te laten en bevorderen een gevoel van ontspanning in het lichaam. De focus op zachte, gecontroleerde bewegingen helpt het zenuwstelsel te vertragen en de ontspanningsreactie van het lichaam te activeren.
  2. Diepe ademhaling: yoga omvat specifieke ademhalingstechnieken, zoals diepe buikademhaling (middenrifademhaling) en gecontroleerde ademretentie, die helpen het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit zenuwstelsel helpt je om prikkels te verwerken. Diepe ademhaling verhoogt ook de zuurstoftoevoer naar de hersenen en het lichaam, wat de aanwezigheid van stresshormonen vermindert en zorgt voor meer kalmte.
  3. Mindfulness en aanwezigheid: yoga moedigt je aan om volledig aanwezig te zijn en je bewust te zijn van je lichaam, adem en sensaties in je lichaam in het huidige moment. Door mindfulness toe te passen, leer je je gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen te observeren zonder oordeel. Deze oefening helpt je om je geest tot rust te brengen en een gevoel van innerlijke stilte teweeg te brengen.
  4. Stressvermindering: het is aangetoond dat regelmatige yogabeoefening de cortisolspiegel (het stresshormoon) in het lichaam verlaagt. Het helpt bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel, dat de stressreactie van het lichaam regelt. Door de combinatie van fysieke beweging, ademwerk en mindfulness helpt yoga de effecten van chronische stress tegen te gaan en ontspanning te bevorderen.
  5. Verbeterde slaap: veel mensen ervaren een verbeterde slaapkwaliteit wanneer ze regelmatig yoga beoefenen. De fysieke ontspanning en kalme geest zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen en een goede nachtrust zult hebben.
  6. Meditatie: meditatie is ook een belangrijk onderdeel van yoga en kan je helpen meer aanwezig te zijn en minder gestrest te raken. Als je yogalessen volgt, hoor je de leraar misschien zoiets zeggen als : “je bent in het hier en nu” of “je bent aanwezig in het huidige moment”. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar wat hij/zij bedoelt is: laat je gedachten niet afdwalen, denk niet aan de rest van je dag of wat je zou moeten eten. Accepteer het huidige moment zoals het is en blijf gecentreerd.

Soorten yoga voor ontspanning

Yoga is er in veel verschillende stijlen en elke stijl heeft zijn eigen unieke voordelen. Sommige yogastijlen zijn meer gefocust op het creëren van meer energie, waar andere stijlen helpen bij het ontspannen en kalmeren van je lichaam.

Restorative Yoga

Restorative yoga is misschien wel de meest ontspannen vorm van yoga. Het is een hele zachte beoefening van yoga, gericht op ontspanning en stilte. De houdingen in deze stijl van yoga worden meestal enkele minuten vastgehouden en kunnen worden gecombineerd met ademwerk, visualisatie en mindfulness.

Yin Yoga

Yin yoga is een vorm van yoga die zich richt op het strekken van het bindweefsel in het lichaam. Hier komt al iets meer uitdaging bij kijken. De houdingen in Yin yoga worden voor een langere periode vastgehouden, meestal tussen de drie en vijf minuten, waardoor het lichaam langzaam dieper in de houding kan zinken zodat je de spanning echt los kunt laten. Yin yoga helpt de flexibiliteit en beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren, fysieke pijn te minimaliseren en stress te verminderen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een diepe ontspanningstechniek die kan helpen om stress en spanning te verminderen. Het is een oefening waarbij het lichaam volledig ontspannen is, maar je geest wakker blijft. Er wordt gezegd dat het een van de diepste vormen van meditatie is die er is en dat het gelijk staat aan vier uur diepe slaap. Tijdens een Yoga Nidra sessie wordt je door een reeks body scans, ademwerk en visualisaties geleid om je te helpen een staat van diepe ontspanning te bereiken. Zo helpt Yoga Nidra om slapeloosheid te verlichten, stress en angst te verminderen en het algemene mentale en fysieke welzijn te bevorderen.

 

Dit is een gastblog van Superyoga