Zit je vol? Misschien is dat niet waar
Zit je na het eten echt vol of heb je slechts ‘een vol gevoel?’ Uit onderzoek blijkt dat er een verschil bestaat tussen deze twee. Doe er je voordeel mee!
Roep je na een maaltijd dat je vol zit? Dit hoeft niet zo te zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er een verschil bestaat tussen vol zitten en een vol gevoel ervaren. Mondgevoel speelt daarbij een belangrijke rol.
Dik versus dun voedsel
Dat er een groot verschil bestaat tussen vol voelen en vol zitten, blijkt uit onderzoek van voedingsdeskundige Guido Camps door middel van MRI scans. Proefpersonen die een dikke shake dronken met 100 calorieën, hadden eerder en langduriger een vol gevoel dan proefpersonen die een dunne shake met 500 calorieën dronken. Bij de proefpersonen met een dikke shake was hun maag niet gevuld. De proefpersonen met een dunne shake bereikten het tegenovergestelde effect. Hoewel de dunne shakes langer in de maag bleven, konden zij al snel weer wat eten.
Spelen met mondgevoel
Bij mondgevoel gaat het niet om de smaak, maar om de dikte en textuur van voedsel. Is het sappig, zacht, knapperig, koud of warm? Je prikkelt daarmee de zenuwen in de mond. Een duidelijk voorbeeld van mondgevoel is het eten van fruit. Je kunt fruit in partjes snijden en opeten, of het in de blender gooien en als sap drinken. Fruit eten kost meer moeite, waardoor je lichaam sneller een ‘vol’ seintje geeft. Sap drinken is een kwestie van seconden, waarbij je niet hoeft te kauwen. Goed om te weten: je kunt je gevoel zo beïnvloeden dat je het idee krijgt dat je vol zit, terwijl je in feite minder calorieёn hebt gegeten. Dit kun je doen door wat vaker te kiezen voor dik voedsel met minder calorieёn.
Je vol voelen na het eten is dus niet hetzelfde als het hebben van een volle maag. Heb je behoefte aan een snack? Kauw dan eens op worteltjes of andere taaie groente, of eet een kommetje volle kwark. Langzaam eten helpt ook. Je zult merken dat je eerder een vol gevoel ervaart.