Top

Verandering van Perspectief: Ouder Worden als Kracht

Het verouderingsproces roept vaak angst op. Maar wat als we ouderdom zouden omarmen als een periode van wijsheid en ervaring? Liesbeth Woertman, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht, benadrukt dat als we ouderdom wat meer zouden verbinden met wijsheid en levenservaring, onze perceptie zou veranderen.

In een tijd waarin jeugdigheid en autonomie hoog in het vaandel staan, kunnen we de negatieve associaties met ouderdom doorbreken. ‘n Beetje leuk ouder worden, het boek van journalist en auteur Wies Verbeek, benadrukt dat het beeld van ouder worden vaak wordt geassocieerd met rimpels en afname van waarde. Maar de realiteit is gelukkig vaak anders.

Onderzoek toont aan dat we gelukkiger worden naarmate we ouder worden. Onderzoeker Ellen Heuven benadrukt de paradox: terwijl we denken dat ouderdom ons ongelukkiger maakt, groeit ons geluk juist met leeftijd. We worden minder afhankelijk van meningen en omarmen zelfliefde.

En wat als we een stap verder gaan? De opkomst van bijvoorbeeld CRISPR-technologie opent deuren naar mogelijkheden om veroudering te vertragen en gezondheid te bevorderen. Het is tijd om onze visie op ouderdom te herzien, weg van de negatieve stereotypen. Laten we erkennen dat elke levensfase zijn uitdagingen heeft en dat wijsheid en groei samengaan met het verstrijken van de tijd.